SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - Ginące obiekty.

corvim - Sob 05 Wrz, 2009 11:43
Temat postu: Ginące obiekty.
Chciałem zrobić interaktywna mapę Europy. Wymyśliłem sobie ze poszczególne kraje zrobię jako obrazki *.png. Kraje pojawiają się pokolei i pozostają na scenie.

Nie wiem dlaczego kiedy na scenie jest już około 10 krajów kolejne pojawiające obiekty powodują ze najstarsze widoczne obiekty są wygaszane chociaż nie powinny :(

Plik w załączeniu. Dlaczego tak się dzieje.

Macie jakiś pomysł jak by to zrobić może prościej ?

UndefinedMan - Sob 05 Wrz, 2009 12:50

bo masz fade out przy każdym :D
corvim - Sob 05 Wrz, 2009 18:35

UndefinedMan napisał/a:
bo masz fade out przy każdym :D

To by było najprostrze rozwiązanie problemu:D
Przez pomyłkę załączyłem zły plik - proszę popatrzyć teraz

UndefinedMan - Sob 05 Wrz, 2009 20:50

a więc dałeś troche ciała, po co Ci tak pusty obszar wokoł każdej mapy. Wystarczyło zrobić tak, żeby granice obrazka były dokładnie w miejscu zakończenia mapy. Popraw te wszystkie pliki, i od razu będzie porpawnie działać, i mniej ważyc.
corvim - Nie 06 Wrz, 2009 08:29

UndefinedMan napisał/a:
a więc dałeś troche ciała, po co Ci tak pusty obszar wokoł każdej mapy.

Zrobiłem tak bo tym sposobem łatwo mi było pozycjonować mapy. Wszystkie mapy są zrobione z jednego źródła wiec jak obrazki wstawiałem w te same współrzędne to miały dobrą pozycję. Robiłem to w Gimpie - to są png z przeźroczystym tłem.

Ok przerobie obrazki. Pomęczę się trochę ale je spozycjouje. Ale one i tak będą miały przecież tło trochę większe niż obrys mamy. Chyba ze da się w Swishu wyciągnąć jako obiekt samą mapkę z obrazka (bez tła) ?? A może da się w Gimpie tylko nie wiem jak :(

To moje pierwsze kroki w swishu i w sumie to wogóle w grafice więc proszę o pomoc jak to sprytnie zrobić.

UndefinedMan - Nie 06 Wrz, 2009 09:11

jak będzieszmieć kawałęm powiedzmy pare px poza mapę nic się nie stanie, bo teraz masz to naprawdę skaszanione. Na gimpie ja nie pracuje, pracuje w paint shop pro.

Wystarczy, że w GIMPIE zaznaczysz tylko mapę i dasz tam jakieś narzędzie co wycina to co jet na zewnątrz zaznaczenia. I zapisz do pliku.