SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - fullscreen a klawiatura

shastaan - Nie 30 Sie, 2009 15:18
Temat postu: fullscreen a klawiatura
Zauważyłem własnie, że jeśli używam fullscreen absolutnego, tego z kodu
Kod:
Stage["displayState"] = "fullScreen";

to nie działają klawisze zaprogramowane przez
Kod:
on (keyPress(...))

Zaczynają działać dopiero, gdy wcisnę Esc aby wyłączyć tryb fullscreen.

Ktoś ma na to radę?

eden - Wto 01 Wrz, 2009 19:51

Sprobuj uzyc obiektu Key do kontroli klawiatory.

Kod:
  KeyControl_L = new Object();
    KeyControl_L.onKeyDown = function () {
        if(Key.getCode() == Key.Enter) {
            EnterKeyHandler();
        }
    }; 
   Key.addListener(KeyControl_L);

rambo - Pon 30 Sie, 2010 14:47

Właśnie też to zauważyłem, niestety nic nie działa w trybie fullscreen, jest jakieś rozwiązanie? Może inna metoda na włączanie i wyłączanie fullscreen
Januszr - Pon 30 Sie, 2010 16:19

Daj swi i html i swf w którym włączasz fullscreen a ja coś pokombinuję.
rambo - Pon 30 Sie, 2010 16:55

Witam i dzięki za szybkie zainteresowanie. W załączniku przesyłam pliki, działa akcja na klawisz enter, jesli nie jestesmy na 'fullscreenie', jesli jestesmy nie dziala.
Januszr - Pon 30 Sie, 2010 19:49

Zapytaj jeszcze kogoś ale... znalazłem informację:
The ActionScript that initiates full-screen mode can be called only in response to a mouse click or keypress. If it is called in other situations, it will be ignored (in ActionScript 2.0) or throw an exception (in ActionScript 3.0).

Tak więc? Nie będzie działać ze Swish, który obsługuje tylko AS2?
Nie wiem....

rambo - Pon 30 Sie, 2010 23:34

Zauważyłem, że jak otwieram plik .swf poprzez playera z adobe flash i daje fullscreen to wszystko dziala prawidlowo... Może trzeba jakiś kod w index wstawić?
Januszr - Wto 31 Sie, 2010 10:10

Obawiam się, że jestem za głupi aby odpowiedzieć na to pytanie inaczej.
shastaan - Wto 31 Sie, 2010 12:05

Drążyłem ten temat przez jakiś czas i doszliśmy do tego co zacytowałeś przed chwilą, Januszr.
Co więcej, w życiu nie spotkałem się z przykładem działania klawiszy pod fulscreen we flashu a staram się być z innowacyjnymi stronami we flash na bierząco.

Pozostaje jeszcze refleksja, że flash jest tak popularny między innemi dlatego, że jest bezpieczny dla użytkowników. Nie wiedząc na jaką stronę wchodzimy, wiemy, że możemy zobaczyć coś bardzo fajnego bo to technologia, która pozwala na wiele, ale nie ryzykujemy bo Adobe Flash Player nie zrobi naszemu komputerowi nic złego bo nie da się zrobić złego swf'a. Wydaje mi się, że z tego właśnie wynika fakt, że nie pozwolą nam używać (albo raczej kazać używać użytkownikom naszych stron) klawiszy w trybie fullscreen.

rambo - Wto 31 Sie, 2010 12:06

pokombinuję jeszcze, jak znajdę odpowiedź napiszę. A potrzebuję tego do animacji przelaczenia na fullscreen. Gdy ktos naciśnie FS wykona się dana animacja jak odciśnie również lecz w drugą stronę i problem gdy ktoś naciśnie ESC wtedy nie zadziała ale następnymn razem animacja się odwróci....

[ Dodano: Wto 31 Sie, 2010 21:09 ]
shastaan - lub januszr, może znacie sposób na to aby przypisać jakieś zdarzenie, że jeśli wychodzimy z trybu fullscreen (nie zalezne od klawisza, tylko samo wyłączenie FS) przechodziło mi na określoną klatkę w jakimś mc?