|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
 |
SWiSH Max - Przycisk przykrywa text
KermiT01 - Sob 01 Sie, 2009 14:12 Temat postu: Przycisk przykrywa text Gdy tworze tekst i chcę pod nim nałożyć przycisk, to on przykrywa mi ten tekst i nie wiem co zrobić żeby to zmienić.
Edit: I jeszcze jedno. Jak wczytuje się stronka dałem blur na tekście, teraz zgrupowałem go do buttonów z przyciskami i jak na niego najeżdżam to ten blur się robi, jak go skasować ?
Edit: Następne... Jak miałem efekt na napisach i zrobiłem je z przyciskiem w button, to jak usunąć ten efekt z napisów Tam gdzie są klatki tego efektu nie ma :/
shastaan - Sob 01 Sie, 2009 16:51
po pierwsze to strasznie niejano piszesz więc domyślam się jedynie o co Ci chodzi
ale spróbuj zaznaczyć button, który zrobiłeś buttonów i tekstu i pod prawym przyciskiem myszy wybierz grouping/ungroup
najlepiej wklej tu plik i postaraj się jasno i powoli napisać co chcesz zmienic
KermiT01 - Sob 01 Sie, 2009 17:24
Chodzi o to że jak robię np. jakiś tekst i później w tym miejscu robię koło, to koło przykrywa mi tekst... i co zrobić żeby tekst był na kole a nie pod kołem
Edit: Pilne: Jak mam buttona, to jak zrobić efekt rollover, tylko na tekście i gdzie on w ogóle jest, bo szukałem i nie mogę znaleźć.
UndefinedMan - Sob 01 Sie, 2009 18:33
uwielbiam takie pytania, jesli dobrze rozumiem chodzi Ci o hierarchie elementów, robisz przycisk, tworzysz tekst, nastepnie koło, jednak koło jest nad nim.. wystarczy przeciągnąć circle w drzewie poniżej tekstu..
pozatym zalecam minimalne podstawy z programem, bo jak masz zamiar pytac sie o kazda pierdole to daj se siana.
KermiT01 - Nie 02 Sie, 2009 10:52
UndefinedMan napisał/a: | uwielbiam takie pytania, jesli dobrze rozumiem chodzi Ci o hierarchie elementów, robisz przycisk, tworzysz tekst, nastepnie koło, jednak koło jest nad nim.. wystarczy przeciągnąć circle w drzewie poniżej tekstu..
pozatym zalecam minimalne podstawy z programem, bo jak masz zamiar pytac sie o kazda pierdole to daj se siana. |
Tak się zastanawiam, czy ty na tym forum od razu pisałeś tutoriale dla innych, czy też potrzebowałeś pomocy....
shastaan - Nie 02 Sie, 2009 11:05
Jakkolwiek UndefinedMan nie jest za uprzejmy i miły, to nigdy nie pytał o takie podstawy, i ma rację bo wystarczy przeczytać help, FAQ, przerobić lekcje rolanda - postarać się trochę samemu - do czego gorąco zachęcam bo to ułatwi sporo i Tobie i nam ;] Nie damy rady nauczyć Cie swisha przez forum. Forum jest po to by otrzymać odpowiedzi, których nie znajdzie się samemu - najpierw za pomocą search
Pozdrawiam i powodzenia.
KermiT01 - Nie 02 Sie, 2009 11:19
shastaan napisał/a: | Jakkolwiek UndefinedMan nie jest za uprzejmy i miły, to nigdy nie pytał o takie podstawy, i ma rację bo wystarczy przeczytać help, FAQ, przerobić lekcje rolanda - postarać się trochę samemu - do czego gorąco zachęcam bo to ułatwi sporo i Tobie i nam ;] Nie damy rady nauczyć Cie swisha przez forum. Forum jest po to by otrzymać odpowiedzi, których nie znajdzie się samemu - najpierw za pomocą search
Pozdrawiam i powodzenia. |
Właśnie przy tutko Rolanda się zatrzymałem. Robiłem tutek o tworzeniu buttonów i on pisał, że można zmienić kolor przycisku jak się najeżdża, klika itp. napisał jeszcze, że na tekst można dodać jakikolwiek efekt. Szukałem rollover, bo o to jest chyba efekt jakby podświetlania napisów. W swishu rozwijam button, down state, sprite i klikam na tekst, przechodzę do zakładki script -> add script -> action -> button, i tam jest on rollover, ale nie mogę na niego kliknąć. Dlaczego ?
UndefinedMan - Nie 02 Sie, 2009 21:07
KermiT01, jestem na forum od 2007 roku, jednakze w ogole prawie nie pisałem. Pisałem w naprawde sytuacjach esktremalnych, a tak to samemu się wałkuje, bo jednak ktoś mi kiedyś powiedział: Ucz się sam, bo to procentuje! Czego i Tobie życzę.
[ Dodano: Nie 02 Sie, 2009 21:14 ]
jak tworzysz button, to go stworz w drzewie kliknij prawym na ten button i masz has separate over state i down state, tu sobie umieszczasz tesktm kołka i co tylko chcesz, jesli chcesz przypisac zdarzenia on roll over on press on roll out itd musisz miec podswietlony nie tekst w buttonie, lecz sam button! bo zdarzenia przypisujemy do buttona a nie do elementów, które button zawiera.
KermiT01 - Pon 03 Sie, 2009 08:17
UndefinedMan napisał/a: | [ Dodano: Nie 02 Sie, 2009 21:14 ]
jak tworzysz button, to go stworz w drzewie kliknij prawym na ten button i masz has separate over state i down state, tu sobie umieszczasz tesktm kołka i co tylko chcesz, jesli chcesz przypisac zdarzenia on roll over on press on roll out itd musisz miec podswietlony nie tekst w buttonie, lecz sam button! bo zdarzenia przypisujemy do buttona a nie do elementów, które button zawiera. |
I wszystko tak zrobiłem! Daję testuj i dalej nie działa, przy rollover mam na dole zaznaczone tylko rollover.
UndefinedMan - Pon 03 Sie, 2009 08:52
masz tu przykład, spróbuj otworzyć
KermiT01 - Wto 04 Sie, 2009 20:08
To teraz mam problem taki:
Zrobiłem sobie stronę, wysłałem na hosting cba.pl i na yoyo.pl, na obu to samo tzn.
http://www.kompcen.cba.pl/ wyskakuje jakiś błąd, wszystko wyeksportowałem HTML+SWF, tak samo zrobiłem z podstroną nowiny: http://www.kompcen.cba.pl/nowiny.html i kontakt, tutaj już wszystko bez błędów. Co jest ?
Szymciosek - Wto 04 Sie, 2009 20:43
Tak jest jak robisz html + swf w test.
Ps. I nie lepiej zrobić wszystko w jednym swf, ładując podstrony do content ?
mielu - Wto 04 Sie, 2009 21:02
wywal z pliku html
Kod: | <script type="text/javascript" language="JavaScript">
<!--
if (location.hostname!="") {
alert("This file is for testing on your local PC only\nUse File | Export | HTML+SWF to create HTML file for publishing");
}
// -->
</script>
|
i
Kod: | <param name="base" value="D:/Kompcen/">
|
i
lub po prostu daj sobie export HTML+SWF a nie test jak pisze kolega wyżej
KermiT01 - Sro 05 Sie, 2009 07:14
Szymciosek napisał/a: | Tak jest jak robisz html + swf w test.
Ps. I nie lepiej zrobić wszystko w jednym swf, ładując podstrony do content ? |
A co trzeba gdzie wpisać, żeby ładować podstrony z jednego swf?
mielu - Sro 05 Sie, 2009 08:10
poczytaj to http://swish.wodip.opole....hlight=swf++swf
|
|