SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - [POMOCY] jak z kwadratu zrobić koło i tym podobne

mcpetes - Nie 26 Lip, 2009 08:46
Temat postu: [POMOCY] jak z kwadratu zrobić koło i tym podobne
mam problem otóż w swish maxie 2 potrzebuje zrobić zniekształcanie kształtów naprzykład że z lini robi się łuk a z kwadratu koło .. w macromedii flash 8 zrobiłem to razem z tutorialem i nawet ciekawie wyszło. ale potrzebuję zrobić to w swishu . Macie jakiś tutorial albo przydatne wskazówki.

Temat już byłna forum ale co z tego jak nie został wyjaśniony.

shastaan - Nie 26 Lip, 2009 09:41

Moim zdaniem został.
http://swish.wodip.opole....iana+kszta%B3tu

Shape Tween, którego użyłeś we Flashu to opcja niedostępna w Swish. Niestety. Mam nadzieję, że kiedyś będzie bo to poważny mankament...

mcpetes - Nie 26 Lip, 2009 10:38

szkoda ... bo bardzo przydatna łunkcja np z lini zrobić łuk :( ((( .

jeszcze jedno pytanie.. dlaczego swish nie może odtworzyć w całości .swf który został stworzony w macromedii flash ??

shastaan - Nie 26 Lip, 2009 10:55

Nie bardzo rozumiem. Swish to nie odtwarzacz tylko generator swfów.

Niemniej jednak w player flash w Swishu potrafi po prostu odtwarzać swfy, niezależnie od tego skąd są. Nigdy nie spotkałem się z sytuacją, w której swish nie potrafiłby zinterpretować pliku swf. Wydaje mi się to wręcz niemożliwe teoretycznie. Chyba że masz jakiegos starego swisha ze starym playerem a próbujesz uzyc pliku swf9 albo cos...

mcpetes - Nie 26 Lip, 2009 11:16

gdy importuje i klikam pokaż informacje o pliku to takie cośmi wyskakuje :

Nazwa pliku: C:\Users\User\Desktop\l.swf
Wersja: SWF7
Długość pliku: 41617 bajtów
Rozmiar klatki: 480 x 256 pikseli
Tempo klatek: 40.00 klatki/sec
Całkowita liczba klatek: 150 klatek

- Cały Film ----Zakładki---------------

Przeczytano następujące:
+ Nagłówek: 21 bajtów
+ Kształty: 9 548 bytes
+ Obrazki: 2 38396 bytes
+ Klipy: 2 610 bytes
+ PlaceTags: 149 1463 bytes
+ : 6 24 bytes
+ ShowFrames: 208 416 bytes
+ Kolor Tła: 1 5 bytes

Nie powiódł się import następujących elementów:
+ MorphShapes: 6 1352 bytes
+ Inne: 1 42 bytes

shastaan - Nie 26 Lip, 2009 11:54

mcpetes napisał/a:
... dlaczego swish nie może odtworzyć w całości .swf który został stworzony w macromedii flash ??

Widzisz, odtworzyć a importować to dwie różne rzeczy.

Swf to film, posklejany, wyrenderowany (czy jak to chcesz nazwać), zawiera informacje o poszczególnych elementach ale nie służy do tego by komunikować ze sobą generatory flash tylko po to by wyświetlać animacje w przeglądarkach (między innemi).

Pełne informacje o zawartości animacji i jej budowie są w plikach swi (swish) i fla (flash). Flash nie rozumie swi a swish fla i to calkiem naturalne bo to inne programy, mają inne pliki i nie mogą rozumieć wszystkich opcji wszystkich programów.

Jak przeczytałeś wyżej, flash ma opcje shape tween (morphingu) a swish jej nie ma. Dlatego też jak importujesz swf z flasha do swisha, to swish stara się zinterpretować swf i robi to tam gdzie potrafi. Morphingu nie rozumie więc sobie z nim nie radzi.

Pamiętaj jednak, że możesz wykorzystać zewnętrzny plik swf przygotowany we flashu (z morphingiem) jako maskę ładując go do pliku przygotowanego w swishu. Player nie będzie pytał co jest w czym zrobione.