SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - stany buttona ...

logicboy - Nie 12 Lip, 2009 22:08
Temat postu: stany buttona ...
Witam ...

Od razu przyznam się, że zaczynam raczkować w temacie swish'a

Zdążyłem jednak pobawić się funkcją "buttonizacji" różnych obiektów,
tzn. korzystałem z opcji "convert to button" .. i następnie ustalałem różne stany
dla poszczególnych "separate state" .. i zauważyłem jeden problem ...

Otóż gdy np. pod grupą "over state" dałem jakiś obiekt to po najechaniu na niego myszką ładnie mi się wyświetla ...... gdy coś dam pod "down state" to przy kliknięciu też otrzymuję pożądany efekt ...

no i w sumie to wszystko co uzyskuję... bo gdy próbuję pozmieniać coś pod pozostałymi "state" .. to nic innego oprócz powyższych dwóch akcji nie otrzymuję.

Ciekaw jestem czy możliwe jest uzyskanie "stanu" który zostanie na buttonie po kliknięciu na niego ... czyli najeżdzam, klikam ... i po zjechaniu myszką na buttonie widać że został kliknięty ..... !? .... czy można coś takiego uzyskać ?

Poza tym zastanawiam się do czego służy stan "hit state" w buttonie ... bo co bym myszką na nim nie wyrabiał ... to to co dam do grupy "hit state" w żadnej sytuacji mi się nie wyświetla ....
..... coś robię nie tak ?

UndefinedMan - Nie 12 Lip, 2009 23:30

HitState służy do kontrolowania obszaru, w którym Button ma być aktywny. W załączniku przykład, Kwadrat jako button mimo to działa tylko na środku, bo tak zostało ustawione HitState.

Nieaktywny button można zrobić za pomocą Action Script, czyli napisać skrypt.

logicboy - Pon 13 Lip, 2009 16:50

I już jestem mądrzejszy... dzięki za wyjaśnienie HitState ... :)

nie wiem tylko jak zrobić aby po kliknięciu (i odjechaniu kursorem) button np. pozostał w kolorze pomarańczowym ....

.. potrafisz może udoskonalić powyższy przykład o takie "zjawisko" ... ??

shastaan - Wto 14 Lip, 2009 08:15

Nie da się za pomocą buttonu ale możesz zrobić zwykły kwadrat i przypisać mu skrypty do akcji on(rollover/rollout/press...)

To o co Ci chodzi to zmiana parametru przy akcji on(rollout).
Żeby zmienić kolor musisz użyć czegoś co na forum bądź w helpie wyszukasz pod "setRGB"

logicboy - Wto 14 Lip, 2009 18:07

dzięki za instrukcje ... poszukam ... posprawdzam ... i na pewno wpadnę na to ;)