SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

Skrypty do programu SWiSH2 i SWISHmax - kolor obiektu zmieniany za pomocą XML

tynkowicz - Nie 28 Cze, 2009 09:42
Temat postu: kolor obiektu zmieniany za pomocą XML
Witam wszystkich chcących mi pomóc :)

Potrzebuje zrobić mape polski z możliwością wprowadzania zmian za pomocą xml.

Mam każde województwo w osobnym obiekcie i zrobiony jest z nich button.

Pytanie brzmi jak zmianiać kolor przed najechanie, po najechaniu obraz obramowania województwa oraz tła za pomocą XML

w załączniku mapa,

PROSZE O POMOC

Z góry dzieki

shastaan - Nie 28 Cze, 2009 12:57

Masz w załączniku prosty przykład jak zmienić kolor obiektu przed najechaniem, po najechaniu i po zjechaniu.

Trzeba teraz podstawić zmienne za kolory:

myColor.setRGB(kolorUp)
myColor.setRGB(kolorRollOver)
myColor.setRGB(kolorRollOut)

i podać wartości tych zmiennych w pliku txt.
Nie doszedłem jeszcze do tego jak zrobić, żeby interpretował te zmienne jak kolor, liczbę. Czyta string, dziad jeden.

Ktoś ma pomysł jak kazać swishowi interpretować 0xff00ff jako liczbę?

[ Dodano: Nie 28 Cze, 2009 15:08 ]
Nie mam pojęcia co robie źle...
Chyba jednak kuma, że to liczby są w zmiennych ale z jakiegoś powodu sie nie chce sluchac. Może jest niedziela i sobie robi wolne...
Zobaczcie załącznik (kolorZtxt.rar) i mi powiedzcie, czemu wczytuje czerwony (upcolor) a dwóch pozostałych nie...

[ Dodano: Wto 30 Cze, 2009 16:11 ]
Nie działał, bo w txt po wartościach zmiennych były spacje więc zamiast "0xFF0000" podstawiał na przykład "0xFF0000 " a tego nie rozumiał jako kolor. Znacznie prościej niż się spodziewałem, na szczęście tynkowicz mi to wyłapał ;]

Wytłumaczcie mi w takim razie jeszcze czemu myColor.setRGB(0xFFFFFF) czasem koloruje wszystko a nie wyznaczony target i jak temu zaradzić (ten błąd jest w załączniku kolorztxt.rar - trzeba oczywiscie wykasować spacje na koncach plików txt zeby zadzialalo).