|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
|
Skrypty do programu SWiSH2 i SWISHmax - kolor obiektu zmieniany za pomocą XML
tynkowicz - Nie 28 Cze, 2009 09:42 Temat postu: kolor obiektu zmieniany za pomocą XML Witam wszystkich chcących mi pomóc
Potrzebuje zrobić mape polski z możliwością wprowadzania zmian za pomocą xml.
Mam każde województwo w osobnym obiekcie i zrobiony jest z nich button.
Pytanie brzmi jak zmianiać kolor przed najechanie, po najechaniu obraz obramowania województwa oraz tła za pomocą XML
w załączniku mapa,
PROSZE O POMOC
Z góry dzieki
shastaan - Nie 28 Cze, 2009 12:57
Masz w załączniku prosty przykład jak zmienić kolor obiektu przed najechaniem, po najechaniu i po zjechaniu.
Trzeba teraz podstawić zmienne za kolory:
myColor.setRGB(kolorUp)
myColor.setRGB(kolorRollOver)
myColor.setRGB(kolorRollOut)
i podać wartości tych zmiennych w pliku txt.
Nie doszedłem jeszcze do tego jak zrobić, żeby interpretował te zmienne jak kolor, liczbę. Czyta string, dziad jeden.
Ktoś ma pomysł jak kazać swishowi interpretować 0xff00ff jako liczbę?
[ Dodano: Nie 28 Cze, 2009 15:08 ]
Nie mam pojęcia co robie źle...
Chyba jednak kuma, że to liczby są w zmiennych ale z jakiegoś powodu sie nie chce sluchac. Może jest niedziela i sobie robi wolne...
Zobaczcie załącznik (kolorZtxt.rar) i mi powiedzcie, czemu wczytuje czerwony (upcolor) a dwóch pozostałych nie...
[ Dodano: Wto 30 Cze, 2009 16:11 ]
Nie działał, bo w txt po wartościach zmiennych były spacje więc zamiast "0xFF0000" podstawiał na przykład "0xFF0000 " a tego nie rozumiał jako kolor. Znacznie prościej niż się spodziewałem, na szczęście tynkowicz mi to wyłapał ;]
Wytłumaczcie mi w takim razie jeszcze czemu myColor.setRGB(0xFFFFFF) czasem koloruje wszystko a nie wyznaczony target i jak temu zaradzić (ten błąd jest w załączniku kolorztxt.rar - trzeba oczywiscie wykasować spacje na koncach plików txt zeby zadzialalo).
|
|