|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
 |
SWiSH Max - Jak usunąć obiekt ze Sceny za pomocą Action Script?
UndefinedMan - Pon 30 Mar, 2009 16:15 Temat postu: Jak usunąć obiekt ze Sceny za pomocą Action Script? Witam, mam takie pytanie, jak skutecznie usunać np za pomocą buttona Movie Clip?
Robiłem to na przykład na zasadzie:
movieclip._visible = 0;
Ale tak naprawdę MC znika a nie usuwa się. Więc wszystkie efekty z MC raz wczytane już nie załadują się po wywołaniu
movieclip._visible = 1;
Najdogodniejszym sposobem jest zrobienie tego za pomocą Remove i Place w TimeLine, ale własnie tego nie moge użyć, potrzebuje to zrobić w action script.
Please Help Me !
shastaan - Wto 31 Mar, 2009 09:56
visible jest dobre
zamiast
movieclip._visible = 1;
daj
movieclip._visible = 1;
movieclip.play();
No i te efekty o których mówisz muszą być na timeline movieclipu.
UndefinedMan - Wto 31 Mar, 2009 12:38
działa dobrze z timeline
ale już z AS nie, bo jak mam jakiś efekt zriobony w AS to wczytuje go raz a
movieclip.play(); nie wczytuje go ponownie.
shastaan - Wto 31 Mar, 2009 19:00
Dlaczego go nie wczytuje ponownie?
Jeśli efekt jest na timeline w tym movie clip to movieclip.play() odczyta ten timeline (a więc i efekt) ponownie. Jeśli efekt masz w skryptach to po prostu wywołaj skrypty raz jeszcze w tym samym momencie co "movieclip._visible = true".
UndefinedMan - Wto 31 Mar, 2009 22:20
Zobacz na załącznik, po kliknięciu na button szybko jeszcze zdąrzysz zobaczyć efekt Fade In z poziomu Action Script.
Po prostu obiekt ładuje się od razu, a ponowne wczytanie nie działa z AS
Być może mam zły kod fade in..
sl01k - Sro 01 Kwi, 2009 01:08
sory ze sie w dyskusje wtryniam a nawet plikow nie przejzalem ale przeciez istnieje taka funkcja jak... Kod: | MovieClipName.duplicateMovieClip(newname, depth) | oraz Kod: | MovieClipName.removeMovieClip() | czyli np. jak to help glosi: Kod: | onSelfEvent (load) {
mc1.duplicateMovieClip("mc2",1);
mc1._X += 50;
mc1._Y += 50;
mc2._X += 150;
mc2._Y += 50;
}
onFrame (12) {
mc2.removeMovieClip(); // remove the duplicated Movie Clip
}
|
jak dobrze pokombinujesz to to zadziala ... ustawisz jednego MC poza scena ... i bedziesz go kopjowal ze wspozednymi tak zeby byl na scenie, a jak sie skopjuje to dzila od nowa no i usunac tez go mozna przeciez ...
powodzenia...
UndefinedMan - Sro 01 Kwi, 2009 01:46
super! dzięki wielkie, działa jak należy tego mi właśnie brakowało.
|
|