|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
 |
SWiSH Max - feedback
shastaan - Pią 27 Mar, 2009 10:47 Temat postu: feedback Czołem
Zrobilem takie cuś www.lumennoctis.com/4/ i mi wszystko dziala, tlo się dostosowuje pięknie, maska podąża za myszą, ogólnie cud i miód ale niektórzy znajomi (testerzy) mówią, że maska tła nie działa w ogóle, że widać tylko statyczne tło... inni, ze się nie skaluje...
nie proszę o ocenę, boże broń, strona daleka od gotowości
potrzebuję wiedzieć co może być powodem nie dzialania maski na innych niz mój komputerach (na pewno też odpalane w firefoxie)
eden - Pią 27 Mar, 2009 15:27
czesc
wszystko działa jak należy w ie, i ff. Całkiem fajny pomysł, ale trzeba poruszyc kilka kwestii.
1. jesli do efektu zmiany koloru tła uzyłes gradientowej maski za pomocą cacheAsBitmap to użytkownicy ze słabszym kompem odpadną już w przedbiegach. To fajna opcja ale bardzo zasobozerna.
2. zapytaj kolegow jaką mają wersję playera. (cacheAsBitmap=true; działa od wersji swf8)
wątpie by ktos siedział jeszcze na wczesniejszych wersjach, ale nieszkodzi zapytac.
3. skalowanie, działa ale osobiscie uważam ze tło powinno zostac zawsze w tym samym rozmiarze, niezaleznie od wielkosci okna przeglądarki. posłuży ci do tego Stage.scaleMode = "noScale";
natomiast cały kontent powinien się wysrodkować. tutaj zrob listenera na stage.onresize.
chyba tyle.
Wiem ze niechciałes oceny, ale mozesz zmienić czcionkę treści, lub uzywaj czcionek pixelowych albo html-owych. Bo ludzie od usability będa sie wiecznie o to przyczepiać.
shastaan - Pią 27 Mar, 2009 17:29
Możesz rozwinąć punkt 3ci? Nie do konca rozumiem.
Konieczne jest w tym projekcie zastosowanie fullscreen. Jesli masz lepszy patent niż ten, którego użyłem, to bardzo chętnie się tematowi przyglądnę.
eden - Sob 28 Mar, 2009 10:39
Mysl w ptk 3. wyglądała by mniejwiecej tak:
http://www.4eden.net/pileczka.swf
Gradient zawsze pozostaje w tym samym rozmiarze, niezaleznie jaka jest wielkosc okna.
a piłeczka to Twoj kontent strony, sama sie centruje.
shastaan - Sob 28 Mar, 2009 11:58
No super fajne, ale to jest pasek z gradientem i repeat x, prawda?
Jak to się zachowa na monitorze z rozdzielczością 4000x3000? Też będzie problem bo Ci zabraknie gradientu w pionie. Juz są takie monitory...
Mozesz oczywiscie zrobic pasek z gradientem na 6 tysiecy wysoki i (raczej) wszedzie bedzie ladnie. Ale biorąc to pod uwagę godzimy się na to że nasza strona bedzie wszedzie wygladala inaczej.
Poza tym w moim przypadku jest niemozliwe uzycie repeat x bo mam duza bitmape a nie pasek. Więc mam przygotowac do wczytania w tlo swfa grafike 4000x3000?
Trochę duża taka grafika. Tu jeszcze razy 2. :/
Niemniej jednak przyznaję, że Twoje rozwiązanie ma plusy i że rozważyć je trzeba.
Idealnego pewnie i tak nie ma :/
Możesz pokazać swi z przykładem?
Jeszcze dodam, że światło na piłeczce w przykladzie zrobiles po prostu genialnie
|
|