SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - Nie tylko jpg

lomk - Nie 18 Sty, 2009 20:31
Temat postu: Nie tylko jpg
Witam mam dość dziwny problem wczytuję zdjęcia jpg do duszka tylko nie wyświetlają się one w jego centrum tylko wyrównują do lewej , jeśli jpg ma 600 px szerkości to jest ok ale jeślu ma 50px i jak wyrówna do lewej to nie ładnie to wygląda, punkty anchor nic nie dają w duszku, cały czas do lewej idzie. Pomyślałem że może porobić z nich png i dodac te px jako przezroczysste to zdjęcia ale png loadmovie nie wczyta, rozwiąże ktoś taki problem?
eden - Nie 18 Sty, 2009 23:31

juz od flasha 8 globalna funkcja LoadMovie moze wczytywac png. Ale rozwiązanie z przezroczystoscią itak jest bez sensu. Twoj problem nie jest dziwny LoadMovie wczytując obraz zawsze zaczepi go do lewego gornego rogu clipa, jest o tym trochę w dokumentacji, poprostu musisz sam go wycentrować / zeskalować
skalowanie w poziomie np:
Kod:
 target._x = (Stage.width - target._width)/2;

problem jest taki ze niemozesz przeprowadzać operacji na clipie ktory aktualnie cos ładuje, wiec musisz wydobyć liczbę załadowanych bajtów z clipa i porownac ja do sumy całkowitej ktora ładuje, jesli juz stwierdzisz ze załadował to dopiero odpalasz centrowanie.

Dodam tylko ze funkcja Loadmovie jest juz mocno zdezaktualizowana i wyparta przez obiekt MovieClipLoader, ktory duzo łatwiej wspiera takie własnie operacje.

pozdrawiam