SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

Skrypty do programu SWiSH2 i SWISHmax - Warunek switch jest dostępny

roland - Sro 29 Cze, 2005 07:09
Temat postu: Warunek switch jest dostępny
List nugatta:
http://swish.wodip.opole....php?p=2382#2382
zainspirował mnie do przetestowania warunku switch.

Przyznam się, że kiedyś zastanawiałem się, czy taki warunek jest dostępny w :swishmax . Szukałem w helpie i w tutorialu, ale nie było o nim ani słowa. Niestety byłem zbyt leniwy, aby jednak wpisać skrypt i to sprawdzić. Dziś jednak coś mnie tknęło i okazało się, że switch działa. Na obronę SWiSHzone mogę powiedzieć, że opisali go w najnowszym tutorialu, ale dalej nie jest opisany w indeksie helpa do najnowszej wersji :swishmax (można go znaleźć jedynie poprzez Wyszukaj lub w spisie treści).

Ale wracając do rzeczy. Dla przykładu podam skrypt nugatta z wykorzystaniem switch:

Kod:
onFrame (1,afterPlacedObjectEvents) {
    b_random = Math.randomInt(4);
    switch (b_random) {
        case 0: trace("zero");
        break;
        case 1: trace("jeden");
        break;
        case 2: trace("dwa");
        break;
        case 3: trace("trzy");
        break;
    }
}
onFrame (2,afterPlacedObjectEvents) {
    stop();
}

Aby zobaczyć efekt, należy uczynić aktywną zakładkę Debug z prawej strony ekranu, gdyż trace kieruje właśnie do niej wyświetlanie komunikatów.

Jak to działa??
Kod:
switch (b_random)

switch sprawdza wartość zmiennej b_random
Kod:
case 0: trace("zero");

case sprawdza, czy zmienna b_random posiada wartość 0, a jeżeli tak to wykonuje polecenie po dwukropku. W moim przypadku trace("zero") powoduje wyświetlenie komunikatu "zero" w oknie Debug.
Kod:
break;

powoduje przerwanie wykonywania dalszego sprawdzania i przechodzi do pierwszego polecenia po zakończeniu polecenia switch.

Zdaję sobie sprawę, że wielu z Was korzysta z tego warunku, jednak jest to dla mnie przestroga na przyszłość, aby nie polegać za bardzo na heplie :swishmax i więcej korzystać z szarych komórek.

nugatt - Sro 29 Cze, 2005 17:29

łał. byłem dla kogoś inspiracją :D