SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - Start SWF'a od wybranej sceny

jagon - Sob 10 Sty, 2009 11:22
Temat postu: Start SWF'a od wybranej sceny
Witam Was, mam pewien problem z nawigacją na swojej stronie, który oczywiście chciałbym rozwiązać:)

Przejdę od razu do rzeczy...Czy da się wywołać(odpalić) plik SWF na stronie, startujący np. od sceny 2? Zalezy mi na tym, aby ten "start" był zapisany w "wywołaniu" pliku na stronie, czyli w skrypcie.

SWF'y wywołuję za pomocą skryptu:

Kod:
<object type="application/x-shockwave-flash" data="port_naw.swf"width="195" height="544"><param name="movie" value="port_naw.swf"></object>

Proszę o odpowiedź.

[ Dodano: Nie 11 Sty, 2009 13:57 ]
jest tu kto?

5uck - Nie 11 Sty, 2009 16:53

Nie zrobisz tego za pomocą html'a.
Jeśli chcesz by flash koniecznie dowiedział się z indexu strony jaka scena ma być odpalona, to napisz index w php i w trakcie odpalania swf'a:
Odwołaj się do pliku
Kod:

onFrame (1) {
    loadVariablesNum("index.php",0,'GET');
}

a w php:
Kod:

echo "&scena=" scena2;

Na 100% twój problem jest do rozwiązania w prostszy sposób. Napisz dokładnie co chcesz przez to uzyskać.

mielu - Pon 12 Sty, 2009 08:51

5uck napisał/a:
Nie zrobisz tego za pomocą html'a

i tu jesteś w błędzie
po 1 w ten sposób nie powinno się wywoływać swf, lepiej użyć do tego swfobject
jagon napisał/a:
SWF'y wywołuję za pomocą skryptu:

Kod:
<object type="application/x-shockwave-flash" data="port_naw.swf"width="195" height="544"><param name="movie" value="port_naw.swf"></object>

Proszę o odpowiedź.

po 2 zarówno w object jak i w swfobject jest parametr do przekazywania zmiennych z poziomu html, poczytajcie ten post może wam to rozjaśni http://swish.wodip.opole....light=flashvars

po 3 można nawet wywołać plik port_naw.swf?nazwa_zmiennej=i_jej_wartość

jagon - Pon 12 Sty, 2009 15:10

Dzieki za pomoc, ale jednak poradziłem sobie w inny sposób. Napisałem skrypcik w PHPie, dzięki któremu menu działa tak jak powinno.
special - Pon 12 Sty, 2009 21:48

jagon napisał/a:
Dzieki za pomoc, ale jednak poradziłem sobie w inny sposób. Napisałem skrypcik w PHPie, dzięki któremu menu działa tak jak powinno.

czy moglbys wyslac te pliki swi oraz php tutaj abym mogl zobaczyc jak Tobie sie to udalo? Mozesz to zrobic, bo rowniez takiego rozwiazania potrzebuje...

Dziekuje...

jagon - Pon 12 Sty, 2009 21:57

W koncu zrezygnowałem ze swishowego menu, ponieważ wymagało "inteligencji" ze strony skryptu, co dało się znacznie łatwiej uzyskać dzięki PHP. ( w końcu zawsze mozna wstawić pojedyncze elementy SWF do skryptu, zo znacznie uatrakcyjni całość;) ) lepiej napisz do mnie na gadu 7749048 lub na miaila jagon2@o2.pl, bo nie zdążyłem posegregować wszystkiego.