SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - przycisk nie przerywający animacji po zmianie stanu

JamMaciek - Nie 25 Maj, 2008 16:21
Temat postu: przycisk nie przerywający animacji po zmianie stanu
Witam wszystkich serdecznie gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum:)

Proszę o pomoc w następującej sprawie:

Potrzebuję wykonać przycisk, który po kliknięciu będzie się animował - to jak się to robi nie sprawia mi trudności - chodzi o to, żeby po zmianie stanu (np. zjechaniu z niego) animacja ta była odgrywana do jej końca a nie, żeby następowała zmiana na kolejny stan.

Przeszukałem w tej sprawie google ale niestety tutoriale do swisha nie są aż tak popularne jak flaszowe i zbyt dużo nie znalazłem.

Korzystam z wersji SwishMax2.

Z góry dziękuję za odpowiedź:)

Pozdrawiam

vivace - Nie 25 Maj, 2008 20:29

Zastosuj duszki z animacjami a nie przyciski i przypisz im akcje rollOver i rollOut a na onPress przejscie do następnej sceny.

W załączeniu pliczek

JamMaciek - Nie 25 Maj, 2008 21:16

Dziękuję za odpowiedź:)

Niestety sprawa nie jest aż tak prosta. Robię stonkę która ma w poszczególnych elementach div umieszczone małe filmiki swf. Jest jedno menu działające na zasadzie przycisków i kilka filmików z włączoną opcją na Scenie "on (rollOver,release)". Te ostatnie filmiki działają tak że po wgraniu przez preloader wyświetlają krótki efekt a następnie mają ustawione "stop" i czekają na akcję "on (rollOver,release)" żeby działać dale, po czym wracają do miejsca stopu i tak w kółko. Z menu i filmikami pod winą w IE, FF i Operze nie ma problemów. Natomiast pod linuksem menu działa a filmiki zatrzymują się na akcji stop i albo reagują co któryś raz albo w ogóle nic się nie dzieje - zależnie od wersji przeglądarki. Filmiki eksportowałem w SWF6 ale zmiana na 7 lub 9 nic nie pomaga. Dlatego myślałem żeby je zamienić na przyciski skoro menu działa. Może wiecie jak sobie z tym poradzić i dlaczego tak może się dziać. Dodam jeszcze że nie jest to wina blokowania fleszy bo filmiki wgrywają się do miejsca stopu a później dopiero przestają działać.

Pozdrawiam

marcino - Pon 26 Maj, 2008 13:49

witam,
nie wiem jak na dzień dzisiejszy ale jakiś czas temu obsługa flasha pod systemami unix-like nie była doskonała