|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
|
Webdesign, HTML, technologie - Składniowe tło w swish / html
Bratek - Wto 13 Maj, 2008 01:57 Temat postu: Składniowe tło w swish / html Witam, robie projekt stronki w której występują dwa tła. Chciałbym zrobić aby tło z cyferką 1 i 2 rozciągało się wraz z rozdzielczością przeglądarki. Wcześniej robiłem to na małym skrawku tła powielonym wielokrotnie ale jak to zrobić z dwóch elementów i to jeszcze tak aby spasowało się z swishem, jakaś tabelka ? Proszę o propozycje i przykłady, pozdrawiam
mielu - Wto 13 Maj, 2008 07:07
może na warstwach w html, a co to spasowania z swf to może wywołaj plik bez tła
marcino - Czw 15 Maj, 2008 09:45
witam,
chyba będzie najlepiej tak jak ^mielu pisze, swfa zrobić z przezroczystością tła.
co do tabelek to zło
ja bym zrobił to tak, (zakładam że o to Tobie właśnie chodzi)
Kod: | <style type="text/css">
body {background-image: url(tlo2.jpg);
background-repeat: repeat-x;
}
</style> |
Bratek - Sob 24 Maj, 2008 22:17
Hmm nie bardzo kapuje ten kod, tło strony wygląda jak na załączonym obrazku chce zrobić tak aby rozciągało się wraz z rozmiarem okna przeglądarki a że składa się z dwóch elementów (górnego paska i dolnego dłuższego powielającego się w dół wraz z ilością tekstu) to nie wiem jak to zmontować bo chyba potrzebne będą wczytywane i powielane dwa pliki góra i dół. Jak to rozpisać w html ?
marcino - Sob 24 Maj, 2008 23:35
jak tak to ja zrobiłbym to tak:
Kod: | <html>
<head>
<style type="text/css">
body {
overflow: hidden;
margin: 0px;
padding: 0px;
}
.male {
background-image: url(to-gorne.jpg);
background-repeat: repeat-x;
width: 3000px;
height: 100px;
}
.duze {
background-image: url(to-dolne.jpg);
background-repeat: repeat;
height: 3000px;
width: 3000px;
}
</style>
</head>
<body>
<div class="male"></div>
<div class="duze"></div>
</body>
</html> |
qncept - Sob 05 Lip, 2008 16:06
No chyba że zadasz w każdej z ramek każdemu tlu ten oto kod, chyba załapie, nigdy nie próbowałem z dwoma tłami bo to paranoja ...
Oto kod który wsadzisz przed zamknięciem </head>:
<STYLE TYPE="text/css">
<!--
body { background-position: center top; background-repeat: no-repeat; background-image: url(tu scieżka i nazwa pliku) }
-->
</STYLE>
|
|