|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
 |
SWiSH Max - Inteligentny SPRITE!
danielghost - Pią 21 Mar, 2008 15:04 Temat postu: Inteligentny SPRITE! Witam,
jak w temacie - chodzi mi o inteligentny sprite... Robie galerie w Swish'u i mam miniaturki zdjec (jest odpowiednie miejsce gdzie sa ladowane z zewnetrznego pliku miniaturki *.jpg)... Mam powiedzmy tych miniaturek 10... Miniaturki sa zrobione w Sprite (do kazdej miniaturki inny sprite). I chcialbym zrobic JEDEN sprite, ktory bedzie mi pokazywal duze fotki.. O co chodzi? Chialbym, aby ten Sprite od duzych fotek, wiedzial ktora miniaturke klikam i zeby otworzyl mi odpowiednie zdjecie z zewnatrz.. Nie chce robic dla kazdej miniaturki sprite'a ktory bedzie mi otwieral wieksze zdjecia... JEST TO MOZLIWE?!
Jak mi sie uda - to wrzuce tutaj ta galerie - bedzie to uniwersalna galeria, bo bedziemy mogli sobie dostosowac ta galerie w latwy sposob do swoich potrzeb;) Proszę o pomoc!
mielu - Pią 21 Mar, 2008 15:21
można to zrobić na kilaka sposobów:
1 - pod miniaturką robisz sobie kod
Kod: |
on (press) {
foto_duze.loadMovie("foto.jpg");
} |
gdzie foto duże to sprite do którego są ładowane duże fotki, a foto.jpg nazwa fotki
2 - do miniaturek dajesz jakąś zmienną a w spricie, w którym mają się pokazywać fotki sprawdzasz wartość zmiennej
3 - dajesz wszystkie fotki do jednego sprita i pokazujesz za pomocą gotoAndPlay i używasz remove i place
ps dla przykładu 1 i 2 ważne jest aby fotki były w tym samym katalogu lub podać ich adres
danielghost - Pią 21 Mar, 2008 15:35
Ok dzieki wielkie, tylko ze ja nie jest tak bardzo zaawansowany i tak naprawde nie wiem za bardzo o czym do mnie piszesz Moglbys mi troszke jasniej, krok po kroku?
mielu - Pią 21 Mar, 2008 15:45
ja napisz jaką masz wersje 1 czy 2 zorbie prosty przykład z 2 fotkami
[ Dodano: Pią 21 Mar, 2008 18:54 ]
masz w sm1
|
|