SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - Buton i rozdzielczosc - prosba o pomoc

Rum_cajs - Nie 17 Lut, 2008 18:10
Temat postu: Buton i rozdzielczosc - prosba o pomoc
Witam, mam 2 pytania:

1) Mam butona ktory pojawia sie poprzez efekt "Fade - Burn in" ktory trwa 36 klatek (od 170 do 205), chcialbym aby buton nie mogl wykonac akcji (przejscia do nowego movie) az do momentu zakonczenia efektu (czyli az pojawi sie do konca - klatka 205). Probowalem ponizszym skryptem (jest umieszczony w butonie):

on (release)
{
if (frameLoaded(205))
{
play();
_parent.wstep1.gotoAndPlay(2);
}
}

Poki co efekt jest taki, ze klikajac na buta przechodzi do nowego movie, nawet jesli ten buton do konca sie jeszcze nie zaladowal poprzez ww efekt (akcja jest mozliwa juz od 170 klatki).

2) Caly moj projekt jest wykonany w rozdzielczosci 1024x768 ale po eksporcie do .exe nie miesci sie dokladnie na ekranie (chyba ze rozdzielczosc ekranu jest wyzsza niz ta wymieniona - moja ustawiona jest na 1280x800 i sie 'nie miesci') - czy jest mozliwosc jego przeskalowania w trakcie eksportu aby byl 'troszke' mniejszy, lub zrobienia tego w inny sposob aby dopasowac go do rozdzielczosci ekranu? Lub opcja ze przed odpaleniem projektu jest menu o wyborze rozdzielczosci (800x600 lub 1024x768)?

Z gory dzieki za pomoc

[ Dodano: Pon 18 Lut, 2008 16:01 ]
potrafi ktos pomóc? ;/

Grzesiek82 - Wto 19 Lut, 2008 13:57

Rum_cajs napisał/a:
1) Mam butona ktory pojawia sie poprzez efekt "Fade - Burn in" ktory trwa 36 klatek (od 170 do 205), chcialbym aby buton nie mogl wykonac akcji (przejscia do nowego movie) az do momentu zakonczenia efektu
Proponuje w spricie który byłby twoim buttonem umieścić dwa shape'y - pierwszy to twoja animacja "fade in" a drugi to przycisk w którym na ostatniej klatce animacji umieszczasz "place" czyli miejsce w którym ma być dopiero aktywny przycisk :) i tak chyba będzie najprościej, w załączniku wyżej opisany sposób.

Co do drugiego pytania to chyba najlepiej było by przeskalować projekt bezpośrednio w swishmaxie i potem go dopiero eksportować.

Rum_cajs - Czw 21 Lut, 2008 13:16

dzieki za odpowiedz,

problem pierwszy rozwiazalem juz takim skryptem:

on (release)
{
if (_currentframe >= 40)
{
play();
_parent.wstep.wstep1.gotoAndPlay(2);
}
}

moze byc rowniez '==40' bo na 40 klatce mam 'stop' wiec movie sie zatrzymuje. Moze komus jeszcze to pomoze.

Pzeskalowalem, ale nadal jest problem ... tworze prezentacje (praca dyplomowa) - obecnie mam ok 15 slajdow + intro + menu. I juz prezentacja po eksporcie zajmuje ok 15MB ;| Dodam ze jest w niech troche efektow, shapow i rysunkow (ale kazdy przeszedl przez ps'a i zajmuje ok 100kB). Caly projek zamula jak da sie play (trzeba poczekac az sie odpali) podobnie po wyeksportowaniu po odpaleniu, jak sie naklada rownoczesnie kilka efektow to widac laga. Do konca zostalo ok ... 70-80 slajdow. Przy takiem wzroscie laga i czasu na odpalenie odnosnie dodania kazdego slajdu watpie abym dotrwal do konca.

Moj sprzet: lapek Toshiba, 1gb RAM ddr2, core duo t2050, 2mb cachu, dysk 120gb (pamiec stronicowania od 2,5gb do 4gb).

jakies pomysly?

[ Dodano: Nie 24 Lut, 2008 21:14 ]
ok, oba problemy juz rozwiazalem

eot & thx za pomoc