SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - Menu obrazkowe

pawelkrak - Wto 05 Lut, 2008 19:28
Temat postu: Menu obrazkowe
Zrobilem cos takiego ale to przy 8 obrazkach bedzie tak zakrecne ze przy dwoch juz zglupialem . Zna ktos prostszy sposob i efektywniejszy ?? Bo juz trace glowe.

Czy robie jakis wielki blad ?

Grzesiek82 - Wto 05 Lut, 2008 20:04

pawelkrak napisał/a:
Zrobilem cos takiego ale to przy 8 obrazkach bedzie tak zakrecne ze przy dwoch juz zglupialem
przejrzałem twoje .swi ale nie wiem co chcesz osiągnąć ? sprecyzuj bardziej twój problem...
pawelkrak - Wto 05 Lut, 2008 21:19

czy ten sposob tworzenia tych MENU jest dobry co obrałem, bo mnie sie wydaje troche skomplikowany , czy da sie to prosciej zrobic ?

Bo zalozmy, ze jak dam 8 takich obrazkowych menu to musze wykonac takich petli 8 a nieukrywam , ze jest to troche skomplikowane. DObrze by bylo np. zeby byla jakas komenda przyklad:

po najechaniu myszka na obrazek -> wykonaj fadeOUT po zjechaniu z obrazka wykonaj FADEIN ale bez tego typu kombinacji ktore zrobilem

jak widzisz ja to zrobilem na zasadzie petli i skoków i pytanie moje czy da sie to prosciej zrobic czy nie ?

Grzesiek82 - Wto 05 Lut, 2008 21:39

pawelkrak napisał/a:
jak widzisz ja to zrobilem na zasadzie petli i skoków i pytanie moje czy da sie to prosciej zrobic czy nie ?
rzeczywiście z tymi pętlami to niefortunne rozwiązanie. Oczywiście da się to zrobić prościej, w załączniku na szybko zrobione demo które powinno ci pomóc :)
pawelkrak - Sro 06 Lut, 2008 13:39

Dziekuje, to wlasnie jest to czego szukałem tylko zabardzo jeszcze niewiem co i jak ale to przeanalizuje ;)
Kermit - Pią 08 Lut, 2008 02:22

wow :D to ktos jeszcze tworzy na gotowych efektach takich jak fadeIN i fadeOut ? :D a tak na serio to oba pomysly sa kiepskie i pracochlonne. zamiast napisac funkcje (kilka linijek skryptu) i pozniej odpalac ja po najechaniu i zjechaniu to bawicie sie w ukladanie :D jak sami widzicie po szybkim najechaniu i zjechaniu z obiektu nie pojawia sie od obecnego _alpha lecz od samego poczatku czyli _alpha = 0 co wedlug mnie wyglada okropnie.

oto przyklad jak mozna to zrobic za pomoca SS bez bawienia sie w ukladanie fadeIn i fadeOut
www.tsi.f6.pl/testy/fadeIn_fadeOut.swf

[ Dodano: Pią 08 Lut, 2008 03:28 ]
pawelkrak napisał/a:
DObrze by bylo np. zeby byla jakas komenda

wyobraz sobie ze sa takie "komendy" nazywaja sie funkcje i sam je mozesz pisac. mozesz ich uzywac gdzie chcesz i jak czesto chcesz.

Grzesiek82 - Pią 08 Lut, 2008 12:41

Kermit napisał/a:
wow :D to ktos jeszcze tworzy na gotowych efektach takich jak fadeIN i fadeOut ?
tak jak widzisz, mój pomysł jest b.prosty wiec jest zrobiony w taki sposób
Kermit napisał/a:
a tak na serio to oba pomysly sa kiepskie i pracochlonne.
nie zgodze sie z tym że mój pomysł jest pracochłonny zajęło mi to 10 min
Kermit napisał/a:
bawicie sie w ukladanie
jakie znowu układanie ?!
Kermit napisał/a:
jak sami widzicie po szybkim najechaniu i zjechaniu z obiektu nie pojawia sie od obecnego _alpha lecz od samego poczatku czyli _alpha = 0 co wedlug mnie wyglada okropnie.
kwestia gustu, moim zdaniem wcale to okropnie nie wyglada, btw. w twoim przykładzie po szybkim najeżdżaniu na kolejne obiekty efekt "zanika" i go nie widać
Cytat:
oto przyklad jak mozna to zrobic za pomoca SS bez bawienia sie w ukladanie fadeIn i fadeOut
www.tsi.f6.pl/testy/fadeIn_fadeOut.swf
po raz kolejny spotykam się na forum, że lubisz sie chwalić iż coś potrafisz zrobić, na co komu twój plik .swf jak już coś zamieszczasz to zamieszczaj .swi
Kermit napisał/a:
wyobraz sobie ze sa takie "komendy" nazywaja sie funkcje i sam je mozesz pisac. mozesz ich uzywac gdzie chcesz i jak często chcesz.
nic odkrywczego nie napisałeś, jak umiesz to zastosować do w/w problemu to się tym podziel a nie "pierdziel" :wink:
Kermit - Pią 08 Lut, 2008 13:53

po raz kolejny pisze ze nie chwale sie a jedynie pokazuje ze da sie to zrobic prosciej. jezeli ktos chce plik swi to udostepniam ( juz wiele razy tak robilem a ty nadal za kazdym razem sie o to czepiasz ). widze ze strasznie cie bola moje wypowiedzi na tym forum bo do kazdej sie wpierdalasz. co do komend to wyjasnilem jemu ze takie cos jest i jak sie nazywa. a co do "zanikania" to nie wiem o co ci chodzi.
Grzesiek82 - Pią 08 Lut, 2008 14:10

Kermit napisał/a:
widze ze strasznie cie bola moje wypowiedzi na tym forum
Tak bolą mnie twoje wypowiedzi, szczególnie gdy ktoś pisze, że moje pomysły są kiepskie, pracochłonne i wyglądają okropnie. Mniej trochę umiaru ze swoją krytyką bo jest zupełnie bezpodstawna i nie konstruktywna, tu nie chodzi o pokazanie wyższości swoich umiejętności i wiedzy nad innym a o pomoc innym.
Temat uważam za zamknięty.

Kermit - Pią 08 Lut, 2008 14:32

Cytat:
tu nie chodzi o pokazanie wyższości swoich umiejętności i wiedzy nad innym a o pomoc innym.

i tutaj sie z toba w 100% zgodze. slyszales kiedys powiedzenie " daj czlowiekowi rybe a przetrwa dzien. daj czlowiekowi wedke a przetrwa wieki" ?