| |
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
 |
SWiSH Max - Menu obrazkowe
pawelkrak - Wto 05 Lut, 2008 19:28 Temat postu: Menu obrazkowe Zrobilem cos takiego ale to przy 8 obrazkach bedzie tak zakrecne ze przy dwoch juz zglupialem . Zna ktos prostszy sposob i efektywniejszy Bo juz trace glowe.
Czy robie jakis wielki blad ?
Grzesiek82 - Wto 05 Lut, 2008 20:04
| pawelkrak napisał/a: | | Zrobilem cos takiego ale to przy 8 obrazkach bedzie tak zakrecne ze przy dwoch juz zglupialem | przejrzałem twoje .swi ale nie wiem co chcesz osiągnąć ? sprecyzuj bardziej twój problem...
pawelkrak - Wto 05 Lut, 2008 21:19
czy ten sposob tworzenia tych MENU jest dobry co obrałem, bo mnie sie wydaje troche skomplikowany , czy da sie to prosciej zrobic ?
Bo zalozmy, ze jak dam 8 takich obrazkowych menu to musze wykonac takich petli 8 a nieukrywam , ze jest to troche skomplikowane. DObrze by bylo np. zeby byla jakas komenda przyklad:
po najechaniu myszka na obrazek -> wykonaj fadeOUT po zjechaniu z obrazka wykonaj FADEIN ale bez tego typu kombinacji ktore zrobilem
jak widzisz ja to zrobilem na zasadzie petli i skoków i pytanie moje czy da sie to prosciej zrobic czy nie ?
Grzesiek82 - Wto 05 Lut, 2008 21:39
| pawelkrak napisał/a: | | jak widzisz ja to zrobilem na zasadzie petli i skoków i pytanie moje czy da sie to prosciej zrobic czy nie ? | rzeczywiście z tymi pętlami to niefortunne rozwiązanie. Oczywiście da się to zrobić prościej, w załączniku na szybko zrobione demo które powinno ci pomóc
pawelkrak - Sro 06 Lut, 2008 13:39
Dziekuje, to wlasnie jest to czego szukałem tylko zabardzo jeszcze niewiem co i jak ale to przeanalizuje
Kermit - Pią 08 Lut, 2008 02:22
wow to ktos jeszcze tworzy na gotowych efektach takich jak fadeIN i fadeOut ? a tak na serio to oba pomysly sa kiepskie i pracochlonne. zamiast napisac funkcje (kilka linijek skryptu) i pozniej odpalac ja po najechaniu i zjechaniu to bawicie sie w ukladanie jak sami widzicie po szybkim najechaniu i zjechaniu z obiektu nie pojawia sie od obecnego _alpha lecz od samego poczatku czyli _alpha = 0 co wedlug mnie wyglada okropnie.
oto przyklad jak mozna to zrobic za pomoca SS bez bawienia sie w ukladanie fadeIn i fadeOut
www.tsi.f6.pl/testy/fadeIn_fadeOut.swf
[ Dodano: Pią 08 Lut, 2008 03:28 ]
| pawelkrak napisał/a: | | DObrze by bylo np. zeby byla jakas komenda |
wyobraz sobie ze sa takie "komendy" nazywaja sie funkcje i sam je mozesz pisac. mozesz ich uzywac gdzie chcesz i jak czesto chcesz.
Grzesiek82 - Pią 08 Lut, 2008 12:41
| Kermit napisał/a: | wow to ktos jeszcze tworzy na gotowych efektach takich jak fadeIN i fadeOut ? | tak jak widzisz, mój pomysł jest b.prosty wiec jest zrobiony w taki sposób | Kermit napisał/a: | | a tak na serio to oba pomysly sa kiepskie i pracochlonne. | nie zgodze sie z tym że mój pomysł jest pracochłonny zajęło mi to 10 min | Kermit napisał/a: | | bawicie sie w ukladanie | jakie znowu układanie ?! | Kermit napisał/a: | | jak sami widzicie po szybkim najechaniu i zjechaniu z obiektu nie pojawia sie od obecnego _alpha lecz od samego poczatku czyli _alpha = 0 co wedlug mnie wyglada okropnie. | kwestia gustu, moim zdaniem wcale to okropnie nie wyglada, btw. w twoim przykładzie po szybkim najeżdżaniu na kolejne obiekty efekt "zanika" i go nie widaćpo raz kolejny spotykam się na forum, że lubisz sie chwalić iż coś potrafisz zrobić, na co komu twój plik .swf jak już coś zamieszczasz to zamieszczaj .swi | Kermit napisał/a: | | wyobraz sobie ze sa takie "komendy" nazywaja sie funkcje i sam je mozesz pisac. mozesz ich uzywac gdzie chcesz i jak często chcesz. | nic odkrywczego nie napisałeś, jak umiesz to zastosować do w/w problemu to się tym podziel a nie "pierdziel"
Kermit - Pią 08 Lut, 2008 13:53
po raz kolejny pisze ze nie chwale sie a jedynie pokazuje ze da sie to zrobic prosciej. jezeli ktos chce plik swi to udostepniam ( juz wiele razy tak robilem a ty nadal za kazdym razem sie o to czepiasz ). widze ze strasznie cie bola moje wypowiedzi na tym forum bo do kazdej sie wpierdalasz. co do komend to wyjasnilem jemu ze takie cos jest i jak sie nazywa. a co do "zanikania" to nie wiem o co ci chodzi.
Grzesiek82 - Pią 08 Lut, 2008 14:10
| Kermit napisał/a: | | widze ze strasznie cie bola moje wypowiedzi na tym forum | Tak bolą mnie twoje wypowiedzi, szczególnie gdy ktoś pisze, że moje pomysły są kiepskie, pracochłonne i wyglądają okropnie. Mniej trochę umiaru ze swoją krytyką bo jest zupełnie bezpodstawna i nie konstruktywna, tu nie chodzi o pokazanie wyższości swoich umiejętności i wiedzy nad innym a o pomoc innym.
Temat uważam za zamknięty.
Kermit - Pią 08 Lut, 2008 14:32
| Cytat: | | tu nie chodzi o pokazanie wyższości swoich umiejętności i wiedzy nad innym a o pomoc innym. |
i tutaj sie z toba w 100% zgodze. slyszales kiedys powiedzenie " daj czlowiekowi rybe a przetrwa dzien. daj czlowiekowi wedke a przetrwa wieki" ?
|
|