|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
 |
SWiSH Max - problem z XML'em
torm - Sob 26 Sty, 2008 14:52 Temat postu: problem z XML'em no więc załadowałem sobie XML'a do Swish'a, problem polega na tym, że w SWISH'u nie da się załadowanemu tekstowi przyznać, żadnych efektów.. a potrzebuję żeby ten tekst pojawiał się tylko w określonych klatkach animacji no i czy jest jakaś skryptowa funkcja który pozwoli mi zlikwidować jednego XML'a i zastąpić go drugim w późniejszej części animacji?
wygląda to tak:
http://pigk.net/torm/Book5.html
na każdej kartce musi znajdować się inny XML
z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam
eden - Pon 28 Sty, 2008 04:49
czesc,
jesli uzyłeś Device font lub to pole jest traktowane jako html to efekty mogą niezadziałac, sprobuj więc z vektorowa wersją.
Co do Cytat: | na każdej kartce musi znajdować się inny XML | troche to dlamnie niejasne, załaduj całego xml'a i w pętli wczytaj go do tablic, potem juz tylko w odpowiednich klatkach przypisujesz tekstowym polą odpowiednie wartosci z tablic.
Ewentualnie jesli czegos niezrozumiałem mozesz schować jakis obiekt uzycając
nazwa._visible = false;
torm - Pon 28 Sty, 2008 14:47
tekst jest vektorowy mimo to efekty nie działają
ze znikaniem tekstu poradziłem sobie ładując po prostu czystego XML'a na miejsce poprzedniego bo visible też mi nie działa...
więc wszystko już w zasadzie jest ok:)
pojawił się natomiast kolejny problem, czy da się załadować 2 XML'e jednocześnie i je jednocześnie wyświetlić? ... bo mi zawsze wyświetla jeden, ale możliwe, że coś źle robię
tutaj można zobaczyć kod:
http://pigk.net/torm/kod.txt
eden - Pon 28 Sty, 2008 21:46
dlamnie wygląda git, jedyne co to dla scisnołsci sproboj
Kod: | onLoad () {
menuXml = new XML();
menuXml.ignoreWhite = true;
menuXml.load("xml.xml");
menuXml1 = new XML();
menuXml1.ignoreWhite = true;
menuXml1.load("xml1.xml");
menuXml.onLoad = function(success) {
if (success) {
msg.text = "XML loaded successfully";
menuItem = this.firstChild.childNodes;
for (var i=0; i<menuItem.length; i++) {
n = "iC" add i;
duplicatesprite("itemClip", (n), i);
(n)._y = 105+60*i;
(n).nazwa.text = menuItem[i].attributes.nazwa;
(n).cena.text = menuItem[i].attributes.cena;
(n).opis.text = menuItem[i].attributes.opis;
}
}
else {
msg.text = "Could not load external data";
}
};
itemClip._visible = false;
menuXml1.onLoad = function(success) {
if (success) {
msg1.text = "XML loaded successfully";
menuItem1 = this.firstChild.childNodes;
for (var i=0; i<menuItem1.length; i++) {
n1 = "iC1" add i;
duplicatesprite("itemClip1", (n1), i);
(n1)._y = 105+60*i;
(n1).nazwa1.text = menuItem1[i].attributes.nazwa;
(n1).cena1.text = menuItem1[i].attributes.cena;
(n1).opis1.text = menuItem1[i].attributes.opis;
}
}
else {
msg.text = "Could not load external data";
}
};
itemClip1._visible = false;
}
|
torm - Wto 29 Sty, 2008 13:29
może i wygląda dobrze, ale niestety nie działa..:/ w spricie wyświetla mi tylko ostatniego XML'a:/ siedze nad tym paskudstwem już od 3 dni... i niedługo dostanę białej gorączki
eden - Sro 30 Sty, 2008 10:44
jesli chcesz wyslij swi z samą obsługa twoich xml-ów i plikami xml, pooglądamy.
torm - Sro 30 Sty, 2008 19:52
proszę bardzo
http://pigk.net/torm/xml.rar
eden - Sro 30 Sty, 2008 23:15
no teraz lepiej, zauwazyłem czego niezauwazałem... generalnie wszystko działa jest tylko ten jeden mały trik...
Kod: | duplicatesprite("itemClip1", (n1), i); |
duplicatesprite tworzy nowe sprity o podanej nazwie i na okreslonej warstwie, wszystko fajnie ale jesli taka warstwa juz istnieje to zostanie ona nadpisana nową, i taki przypadek własnie tutaj zaszedł ponieważ
Kod: | duplicatesprite("itemClip", (n1), i); |
To itemCpli juz się stworzył na warstwach , 0,1,2,3,4... bo takie były kolejne iterazjie zmiennej i w pętli. Potem kod się powtorzył i iterazja i poszła od nowa. Proste rozwiązanie:
Kod: | duplicatesprite("itemClip1", (n1), i+100); |
i juz działaja wszystkie xml'e naraz, ta sytuacja zaszła ponieważ dublikacje clipow odbyły się w tej samej lokacji (_root). Czyli poprostu zadbaj by iterazje były z uwzględnieniem poprzednich, czyli bazujac na liczbie menuItem. To chyba tyle : )
Niewiem jaka jest sytuacja w tym projekcie ale nadal polecał bym zrobienie jednego xml'a do całego menu.
torm - Czw 31 Sty, 2008 13:11
dzięki wielkie za uratowanie tyłka
wszystko działa jak należy
a co do jednego XML'a to pewnie masz rację, tylko, że ja nie miałbym zielonego pojęcia jak go później podzielić i powtykać w odpowiednie sprity...
tak czy inaczej jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc:)
FliSs_tCv - Pią 08 Lut, 2008 09:15 Temat postu: Witajcie Jak wczytywać np z pliku xml tylko 1 pliku xml ;] 10 wyników a reszte jakoś wczytywać na następnej stronie ... czy jest takie coś możliwe dlaczego takie moje pytanie ponieważ odczytuje dane z bazy mysql tworze plik z danymi w formacie xml tylko teraz należy jakoś w swishmax je podzielić czy ustawić limit np 10 a w innym osobnym swf zrobić odczyt wszystkich wiadomości jakie będzie najkorzystniejsze rozwiązanie i kto pomógłby mi to zrozumieć pozdrawiam
|
|