|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
|
Skrypty do programu SWiSH2 i SWISHmax - preloader
cristians - Pon 10 Gru, 2007 11:46 Temat postu: preloader witam
na podstawie TEGO tutoriala zrobiłem preloader. Mam wrażenie jednak ze itak wszystko sie ładuje od razu.. długo trzeba czekać zanim preloader się pojawi, a jak już wskoczy to do 100% dochodzi momentalnie..
strone która jest jeszcze w trakcie tworzenia można zobaczyć TU
prosze o udzieleni pomocy narazie tylko w sprawie tego preloader, na poprawienie suwaków i zrobienie galeri przyjdzie czas:)
z góry dzieki za odp. i pozdrawiam!
eGloball - Nie 23 Gru, 2007 14:12
Sprawdzałem twój link do preloadera i powiem Ci że nie wskoczył od razu tylko po ok. 3sek. ale potem już ładowało OK.
cristians - Nie 23 Gru, 2007 14:43
no włanie.. funkcja preloadera jest by od razu sie pokazywał i informował o % , czasie lub kb ktore zostały do załadowania.. a u mnie mam wrażenie wygląda to tak, ze najpierw wszystko sie ładuje a potem potem pokazuje preloader który momentalnie przechodzi do 100%
eGloball - Nie 23 Gru, 2007 15:05
Możesz pokazać plik źródłowy?
cristians - Wto 25 Gru, 2007 12:55
http://rapidshare.com/fil...Movie1.rar.html
Kod: |
onFrame (5) {
loading = _root.getBytesLoaded();
total = _root.getBytesTotal();
percent -= (percent-((loading/total)*100))*.25;
per = int(percent);
procenty = per add "%";
pasekladowania._xscale = per;
if (percent > 99) {
nextSceneAndPlay();
}
}
onFrame (6) {
prevFrameAndPlay();
}
|
eGloball - Pią 28 Gru, 2007 12:17
Spróbuj zmienić tą linię kodu
na tą:
onFrame (5,afterPlacedObjectEvents) { |
i powinno pomóc!!
[ Dodano: Pią 28 Gru, 2007 13:20 ]
no i oczywiście:
onFrame (6,afterPlacedObjectEvents) { |
pawelkrak - Wto 05 Lut, 2008 18:22
Ten kod jest 100% sprawny i dzialajcy u mnie.
Kod: | onFrame (1) {
a = getPercentLoaded();
}
onFrame (2) {
if (a==100) {
gotoSceneAndPlay("Scene_2",1);
//tu lecisz do pierwszej klatki nastepnej sceny jeśli film został załadowany//
}
}
onFrame (3) {
a = getPercentLoaded();
_root.napis = a;
//tutaj przekazujesz polu tekstowemu typu (dynamic), wartość zmiennej a, w której jest to o czym marzysz: %//
}
onFrame (4) {
if (a == 100) {
gotoSceneAndPlay("Scene_2",1);
} else {
gotoSceneAndPlay("<current scene>",3);
}
}
onFrame (5) {
gotoSceneAndPlay("<current scene>",3);
}
|
Preloder robisz w scenie 1 i nazywasz ja sobie preloader a reszta calej animacji scene_2
Ot juz. najlepiej sprawdzac wgrywajac gotowego swf na server bo na lokalnym dysku niezobaczysz jak sie laduje bo transfery sa za szybkie.
czoklejt - Sob 01 Mar, 2008 21:19
a teraz ja mam takie pytanie ...wzorowałem się na zamieszonym turioalu ..
ale mój loader ma przechodzić do następnej całej strony a nie z animacji do animacji
w podanym skrypcie :
onFrame (5) {
loading = _root.getBytesLoaded();
total = _root.getBytesTotal();
percent -= (percent-((loading/total)*100))*.25;
per = int(percent);
procenty = per add "%";
pasekladowania._xscale = per;
if (percent > 99) {
nextSceneAndPlay();
}
}
onFrame (6) {
prevFrameAndPlay();
}
zmieniłem nextSceneAndPlay na Geturl i wpisałem adres podstrony niestety niedziała..
tzn ... laduje zawartosc strony do ktorej ma wejsc ale potem w przegladarce wyskakuje blad ze podany adres nie istnieje ..a adres jest napewno dobry bo wpisujac go recznie strona jest wywolywana
czy ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć ?
faza - Sro 23 Kwi, 2008 12:12 Temat postu: kolejne pytanie... Witam, robiąc stronę , tj. główny index , i doczytywane w przypadku wciśnięcia przycisku z menu - ładowany jest sam środek strony, natrafiłem na taki problem:
- przy słabym łączu internetowym (w moim przypadku wifi) gdzie mam nawet do 30 sekund opóźnienia odpowiedzi z serwera pojawia się taki efekt:
1.klikam w przycisk menu na mojej stronie MOJA_STRONA
2. znika mi środek , czekam do 30 sekund zanim pojawi się załaduje cokolwiek ( preloader)
Moje pytanie więc brzmi:
Jak zrobić "loader" z wyżego poziomu - w tym przypadku index który ładuje podstrony?
doszedłem do czegoś takiego:
frame.loadMovie("start.swf") - ale po załadowaniu przez to polecenie - totalnie mi wszystko blokuje - i nie widzi dalszych instrukcji po tej.
Przepraszam za głupie pytania, ale czy ktoś mógłby podać w najprostrzej postaci konstrukcję wczytywania podstrony z poziomu głównej strony, tak aby można było nad tym procesem zapanować (np. getPercentLoaded())
Z góry dziękuje
|
|