SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - Dzwiek i grafika. Problem z synchronizacja.

FotoGrafik - Pon 12 Lis, 2007 17:49
Temat postu: Dzwiek i grafika. Problem z synchronizacja.
Witam wszystkich.
Ostatnio wykonalem prezentacje dla jednej firmy odnosnie wykonanych przez nich zlecen. Zamiarem bylo zaprezentowanie jej na spotkaniu pracownikow firmy. Prezentacja spodobala im sie bardzo podczas juz podchas prac projektowych i zapytali sie mnie czy beda mogli wykozystac to jako reklame ich firmy przez rozsylanie do ich kontrachentow plytek CD z ta prezentacja. Wtedy to juz powiedzalem im ze bedzie to problemem poniewaz w Swishu nie synchronizuje dzwiek z obrazem. Chodzi o synchronizacje glosu ludzkiego z pojawiajacymi sie akcjami na ekranie. Wyglada to tak ze jesli ktos ma inna rozdzielczosc ekranu niz zalozona prze ze mnie 1024 x 768 to grafika odpowiednio zwalnia albo przyspiesza. Wchodzi tu w gre rowniez procesor.
Moje pytanie jest: czy mozna zadac jakis skrypt ktory na sztywno zablokuje to co sie dzieje z dzwiekiem i obrazem?

Prezentacja jest w tej chwili sterowana klawiszami, jest w sumie 14 scen i kazda sobie odpalalem przy pomocy odpowiedniego klawisza. Na CD ma byc menu do odpalania kazdej ze scen.
W tej chwili skonczony swi ma 70MB

Z gory dziekuje wszystkim za rozwiniecie tego tematu. Jak sadze nie tylko ja mam problem z synchronizacja.

Pozdrawiam

Seb - Pon 12 Lis, 2007 18:32

moze preloader do dzwieku skoro nie nadąża jeśli można taki wykonać do płyty?
mielu - Pon 12 Lis, 2007 21:11

może zaimportuj dźwięk do outline, wtedy długość utworu ma X klatek i zawsze będzie tyle samo :)
FotoGrafik - Wto 13 Lis, 2007 16:26
Temat postu: Dzwiek i grafika. Problem z synchronizacja.
Niestety to co zaproponowaliscie juz probowalem.
Chodzi mi bardziej o przypisanie predkosci grafiki do kolejnych klatek.
Preloader nic nie da bo i tak cd odtwarza sie z cd a plik exe lub swf laduja sie do RAM albo na temp systemu.
Dzwiek jest juz na outline jednak jak kazdy wie po starcie odtwarza sie do komendy stop i Swish nie ma wplywu na przebieg.
Czy ktos ma pomysly jak rozwiazac taki problem?

Pozdrawiam i dziekuje

Dean - Sro 14 Lis, 2007 10:42

Ja także robiłem animację, powiem nawet że to była reklama do TV gdzie w podkładzie był głos mówiący. Dźwięk wstawiłem w Outline (Instert/Soundtrack). Dzięki temu animacja idzie równo z dźwiękiem. Jeśli animacja jest za "mocna" i procesor nie daje rady wtedy się tnie i gubi klatki, ale nigdy nie zwalnia tak aby dźwięk nie był zsynchronizowany. Jeśli tak się dzieje może warto by to przerobić na gotowy plik AVI. Ja robiąc animację nie zważałem na to czy procesor nie da jej rady. Przekonwertowana na avi działa wyśmienicie :) .
Podsumowując: albo ją trochę odchudzisz ze zbędnych wektorów i aby przeciętny procesor dał radę ją pociągnąć, albo konwert do avi'ka. Wiadomo, że plik avi także można wstawić później do flasha ;)

FotoGrafik - Sro 14 Lis, 2007 13:28

Dzieki Dean. Pomogles. Jesli bedziesz cierpial na wolne moce przerobowe to daj znac.
Dzieki wielkie!!
!tragedia Pozdrawiam