|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
|
SWiSH Max - Włącz/wyłącz muzykę
dakota - Nie 22 Maj, 2005 06:04 Temat postu: Włącz/wyłącz muzykę Witam
Mam takie pytanko... Na pewno kojarzycie różne flashowe, internetowe gierki. Otóż w tych gierkach zazwyczaj w którymś z rogów znajduje się głośniczek (taki rysunek ), za pomocą którego można decydować o tym, czy ma być słychać dźwięki, czy nie. Głośniczek jest przekreślony, jesli muzyka gra i chce się ją wyłączyć, nieprzekreślony, jak muzyki nie ma. Oczywiście po kliknięciu nań dźwięk się włącza/wyłącza i sam głośniczek też się zmienia na przekreślony lub nie
Moje pytanie brzmi: jak to zrobić?
Bo na razie mam tandetne dwa napisy: włącz muzykę i wyłącz muzykę i chciałabym to zmienić.
Pozdrawiam.
tAboon - Nie 22 Maj, 2005 21:55
zaznaz w scenariuszu tekt który ma być jako włącz skonwertuj go jako button ( prawy klawisz mtszy na danym obiekcie CONVERT/ CONCERT TO BUTTON) następnie przypisujesz skrypt pod tego buttona Kod: | on (press) {
playSound("xxx.mp3");
} | . Jak już masz nadany ten skrypy (w trybie Guidness) (Add Scropt/Events/Button/onPress Add Script/Sound/playSound ) Na dole będziesz miała takie coś jak import. Wybierasz to i importujesz sound który ma być odtwarzany.
W tekście wyłącz równiez konwertujesz jako button i nadajesz skrytp Kod: | on (press) {
stopSound("xxx.mp3");
} |
To już by było wsio. Można się już bawić w grafiek jak ot ma wyglądać,a le to już według własnego uznania
Jaroil - Nie 22 Maj, 2005 22:11
moze to bedzie latwiejsze tylko zamienic muzyke chcialem pomoc ale nie da sie dodawac zalacznikow hm...
tAboon - Nie 22 Maj, 2005 22:36
gdzie nie można dodawać załączników:?:
na forum można:!:
JuRgEn - Pon 23 Maj, 2005 12:10
A ja mam pytanie ...
bo zrobic wylaczanie i wlaczanie muzyki jest banalnie latwe:
jak zrobic to:
dakota napisał/a: | sam głośniczek też się zmienia na przekreślony lub nie |
bo w batonie o ile wiem nie ma takiego czegos zeby sie zmienialo po kliknieciu...
tAboon - Pon 23 Maj, 2005 13:46
Tutaj już robisz dwa różne głośniczki jeden rpzekreślony, a drugi normalny. i w akcjach buttona musisz wpisać, aby po kliknięciu ten na którego klikasz się pojaiwał, a ten którego nia ma aby sie pojawiał.
Patrz załącznik.
dakota - Wto 24 Maj, 2005 06:25
"ten na którego klikasz się pojaiwał, a ten którego nia ma aby sie pojawiał. "
Chyba ten "klikniety" znikal a pojawial sie ten drugi
A jaki jest skrypt do tego, by sie zamienialy? Bo niestety nie moge otworzyc w swishu Waszych zalacznikow i sobie tego przeanalizowac
maribt - Wto 24 Maj, 2005 11:32
Witam
dakota napisał/a: | Bo niestety nie moge otworzyc w swishu Waszych zalacznikow i sobie tego przeanalizowac |
Ściągnij sobie uaktualnienie ze satrony swishzone.com poprawiono -- tAboon
Pozdrawiam
maribt
dakota - Wto 24 Maj, 2005 12:46
Marbit, znaleźć nie potrafię tego Ale sierota jestem....
Jeszcze jedno pytanie przy okazji: czy SwishMax obsługuje filmy *.wav? Bo jak chcę wczytać do zasobów to mi formatu .wav nie widzi
I czy w ogóle filmy obsługuje? Bo muszę wstawić filmik do prezentacji, a będzie problem, jak się okaże, że Swish tego nie obsługuje
Delinquent - Wto 24 Maj, 2005 13:32
Prawdopodobie chodzi i o avi a nie wav. Ten drugi to plik dźwiękowy. Co do avi to się nie da. Ale sprawa nie jest beznadziejna. Trzeba tylko avi przekonwertować do swf i będzie po kłopocie. Ale jak, jakim programem tego Ci nie powiem.
tAboon - Wto 24 Maj, 2005 15:06
Takie oto formaty mozna zaimportować do SWiSHmax'a
Bitmag - Wto 24 Maj, 2005 15:51
Delinquent, Flash MX
JuRgEn - Wto 24 Maj, 2005 16:07
swf > avi
http://www.effectmatrix.com/swf2gif/swf2avi.exe
avi > swf
Flash Image Builder
http://www.gfx2swf.com/
tAboon - Sro 25 Maj, 2005 08:15
dakota napisał/a: | znaleźć nie potrafię tego Ale sierota jestem.... |
wejdź na strone www.swishzone.com i ściągnij oraz zainstaluj sobie instalke to pomoże.
Delinquent - Czw 26 Maj, 2005 01:00
Bitmag napisał/a: | Delinquent, Flash MX |
Jak Cię stać to brawo. Aha jeszcze jedno, jak to mądrzy ludzie mawiają: jak chcsz zjeść loda nie musisz kupować lodziarni.
JuRgEn - Czw 26 Maj, 2005 05:37
Delinquent napisał/a: | Jak Cię stać to brawo. |
mozna wykorzystac trial 30 dniowy
Delinquent napisał/a: | Aha jeszcze jedno, jak to mądrzy ludzie mawiają: jak chcsz zjeść loda nie musisz kupować lodziarni. |
trafna uwaga...
dakota - Czw 26 Maj, 2005 06:22
Pomyliłam się, nie chodziło o wav tylko o wmv. Próbowałam skonwertować go do avi, by móc potem wrzucić go do tego Flash ImageBuilder i przerobić na swf'a. No i wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że z 32 Mb zrobiło mi się ponad 5Gb jako avi i jeszcze dźwięk idzie inaczej, a obraz inaczej
Po zmienieniu rozszerzenia z wmv na avi wszystko jest ok, otwiera się, ale w FlashImageBuilder ani rusz...
Rozmawiałam wczoraj z moim informatykiem i powiedział, że to niemożliwe, by SwishMax nie odtwarzał filmów Stwierdził, że jesli faktycznie sie nie da, to najlepiej zrobić tak, by plik był ładowany "z zewnątrz". Tylko, że ja nie rozumiem, jak moge załadowac plik z zewnatrz O co chodzi?
JuRgEn - Czw 26 Maj, 2005 06:30
dakota napisał/a: | Tylko, że ja nie rozumiem, jak moge załadowac plik z zewnatrz O co chodzi? |
Tak jak robilismy pola tekstowe i one ladowaly pliki *.txt z zewnatrz tj: nie byly czesci pliku swi tylko osobnym elementem
A jakim programem robilas WMV > AVI ?
Sprobuj darmowych:
STOIK Video Converter 2.1
AsfTools v3.1
Alive Video Converter 2.0.8.9
Chociaz najpierw sprobowal bym programem Virtual Dub jest jednym z najlepszych tego typu.
dakota - Czw 26 Maj, 2005 08:25
Robiłam to na poczatku w iVideoConverter. Udalo sie to skonwertowac w VirtualDub i zwiekszylo sie tylko do 90Mb, da sie przyezyc. Nie stracilo specjalnie na jakosci, wszystko jest OK.
Wlasnie konwertuje tego avi do swf'a. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Jak na razie zapowiada sie kilka dobrych minut roboty
A skoro jeszcze tu jestem, to na wszelki wypadek ladnie poprosze, by ktos w jasny sposob opisal, jak wstawic ten plik filmowy by z zewnatrz ladowal sie do swisha? Bo z tekstem ladowanym z zewnatrz kombinowalam, ale mi wyskakiwal ciagle ten sam blad i nie potrafilam tego zrobic, by bylo dobrze. Obawiam sie, ze filmem byloby tak samo...
Z gory dzieki
Delinquent - Czw 26 Maj, 2005 09:35
JuRgEn napisał/a: | mozna wykorzystac trial 30 dniowy |
W sumie racja ale wiesz lody...
dakota - Pią 27 Maj, 2005 07:49
Jeszcze jedno przy okazji.
Jak zrobić galerię w swishmax? Chodzi mi o to, by po kliknięciu na miniaturkę obrazka, wyświetlał się cały obrazek. Zupełnie jak na stronach www
Wciąż czekam na skrypcik do przycisku kierującego muzyką i na wyjaśnienie jak wstawić film z zewnątrz
Pozdrawiam.
JuRgEn - Pią 27 Maj, 2005 07:58
dakota napisał/a: | Wciąż czekam na skrypcik do przycisku kierującego muzyką |
Nie czytalas tego co jest napisane na poprzedniej stronie ?
tAboon dal skrypt
Na wlaczenie muzyki :
Kod: | on (press) {
playSound("xxx.mp3");
} |
Na wylaczenie muzyki:
stopSound("xxx.mp3");
} |
dakota napisał/a: | Jak zrobić galerię w swishmax? |
Konwertujesz miniature obrazka do butona
i dajesz mu skrypcik:
getURL("nazwa obrazka.format","_blank");
} |
dakota - Pią 27 Maj, 2005 11:40
Oczywiście, że czytałam poprzednią stronę. Ten skrypt znam, chodziło mi o skrypt, który bedzie zamieniał jeden obrazek w drugi po kliknięciu (np. z nieprzekreślonego głośniczka na przekreślony) i by tak zostawało aż do następnego kliknięcia. Nie wiem, jak to sensowniej wytłumaczyć
Dzięki wielkie za podanie sryptu do galerii Czy ten obrazek ładowany ma być w tym samym folderze, co miniatura? Bo zdaje się, że nie da się stosować tutaj ścieżek dostępu jak w html'u... i rozumiem, że _blank oznacza, że ładuje do pustej sceny i do tej sceny da się wrzucić linka powrotnego?
tAboon - Pią 27 Maj, 2005 13:51
_blank oznacza otwarcie w nowym oknie,a nie w nowej scenie, i tutaj niez robisz powrotu do sceny tylko do strony
JuRgEn - Pią 27 Maj, 2005 14:32
dakota napisał/a: | Ten skrypt znam, chodziło mi o skrypt, który bedzie zamieniał jeden obrazek w drugi po kliknięciu (np. z nieprzekreślonego głośniczka na przekreślony) |
Moje pytanie:
Sciagnelas plik tAboon-a ?
dakota - Sob 28 Maj, 2005 06:36
Dzięki, TAboon
Jurgen, ściągnęłam aktualizacje do Swisha i dopiero teraz mogłam ściągnąć ten plik od TAboon'a i go zwyczajnie otworzyć.
Już wiem, jak to zrobić, dzięki za pomoc
Dalej bardzo proszę, by ktoś wyjaśnił, jak wstawić do animacji film ładowany z zewnątrz.
SPIDER - Sob 28 Maj, 2005 06:50
onLoad() //albo onFrame(liczba)
{
loadMovie("nazwa.swf");
}
jak chcesz do sprajta to przed loadMovie piszesz nazwe sprajta
sprajt "film"
film.loadMovie("nazwa.swf");
mozesz tez w pierwszej klatce sprajta dac stop(); i loadMovie("nazwa.swf"); wtedy efekt bedzie ten sam jakbys na _root wpisal z nazwa sprajta( z tym ze w tym przypadku mozesz podpiac pod to preloader ktory pokazuje procent zaladowania sprajta).
tAboon - Sob 28 Maj, 2005 07:52
bardzo ważną rzeczą jest aby nadać unikalną nazwe dla sprite do którego jest ładowany swf. oraz musi mieć zaznaczoną opcje TARGET na zakładce właściwości spite.
Prośba o zakładanie nowego tematu jeśli zaczynamy rozmawiać o czymś innym niż temat główny
|
|