SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - czyste przewijanie

marcino - Pon 03 Wrz, 2007 11:36
Temat postu: czyste przewijanie
witam,
mam taki problem ze strona kliknij tutaj
otóż chodzi mi o przewijanie sie tekstu (kliknij na O firmie i przewiń pasek w dół albo w górę)
można zauważyć że tekst staje się rozmazany nie wyraźny jednym słowem brzydki..
Użyta jest tam czcionka 'Verdana 10 px czcionka pixelowa ostra' chociaż to chyba nie ma wielkiego znaczenia bo sprawdzałem na innych czcionkach i efekt dość podobny, jakieś propozycje na rozwiązanie tego problemu ?

Grzesiek82 - Wto 04 Wrz, 2007 23:00

Proponuje zmienić czcionkę z wektorowej na pixelową tj. w zakładce "Text" zmienić z "Vector Font" na "Pixel Font" ewentualnie "Pixel Font (smooth)" powinno sie coś porawić ;)
marcino - Sro 05 Wrz, 2007 21:51

No niestety, próbowałem różnych kombinacji i żadna nie dala pożądanego efekt.
btw. w poście zaznaczyłem z jakich probowalem, no chyba ze chodzi Tobie o przestawienie tego w innym miejscu , jak tak to napisz dokładniej bo nie widzę tego, ewentualnie jakiś przykład. :wink:

nugatt - Czw 06 Wrz, 2007 08:10

tam gdzie masz w skrypcie położenie tekstu daj math.round()
albo sprawdź czy wszystkie elementy mają x i y jako liczby całkowite (topleft a nie center)

marcino - Pią 07 Wrz, 2007 09:30

co do tego math.round() szczerze powiem że nie bardzo wiem o co chodzi :wink:
co do ustawienia tekstu nie dało to żadnego rezultatu no chyba że nie przestawiłem to co miałem :wink:
jakby któryś z was miał czas to prosił bym o zerknięcie w to. tutaj udostępniam plik SWI

Grzesiek82 - Pią 07 Wrz, 2007 13:18

W załączniku poprawiona wersja przewijania tekstu z użyciem math.round() oraz zmianą tekstu na statyczny, sprawdź czy teraz jest ok. :)
Pozdro!

marcino - Pią 07 Wrz, 2007 14:30

idealnie :D wielkie dzięki :D