|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
 |
SWiSH Max - stopniowe odsłaniania obrazka "jaśniejącymi" paska
logicboy - Nie 29 Lip, 2007 13:17 Temat postu: stopniowe odsłaniania obrazka "jaśniejącymi" paska Witam.
już na wstępie pragnę się usprawiedliwić i poinformować że wnikliwie przeszukałem forum w poszukiwaniu sugestii mogących mi pomóc ... ale nie znalazłem.
Ale do rzeczy... w poniższym linku:
http://www.templatemonste...ates/14406.html
jest animacja polegająca na odsłanianiu kolejnych postaci poziomymi jaśniejącymi paskami.
Bardzo mi się ona podoba i chciałbym coś takiego stworzyć, niestety gdy zacząłem zastanawiać się w jaki sposób można by to było uzyskać w Swish'u... utknąłem.
Po pierwsze, założyłem że trik uda się zrobić maskami w kształcie poziomych prostokątów z podpiętym efektem który szybko by np. rozjaśniał a póżniej szybko zchodził z blur'a ... jednak szybko zorientowałem się że w masce nie da się umieścić efektu który miałby wpływ na wygląd odsłanianej grafiki . (no chyba że się mylę )
Można by pociąć grafikę na paski i z nich zrobić animację...
Jednak mam dziwne przeczucie że da się to zrobić szybciej i łatwiej (no i chyba profesjonalniej) przy użyciu masek.
Proszę o sugestie w temacie, wiem że jesteście starymi wyjadaczami (w przeciwieństwie do mnie) i z przy waszym doświadczeniu to na pewno śmieszny problem.
Kermit - Nie 29 Lip, 2007 15:03
ok popatrzylem w ten plik swf i animacja polega na pocietym obrazku w paski ktore sie pojawiaja z fakims shapem przezroczystym a pozniej blur out
|
|