SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

Webdesign, HTML, technologie - sprawdzenie czy pop up jest wyłączone przez przeglądarke

ora - Pią 08 Cze, 2007 13:01
Temat postu: sprawdzenie czy pop up jest wyłączone przez przeglądarke
czy istnieje skrypt który by sprawdził czy dana przeglądarka ma włączoną możliwość wyświetlania okienek pop-up i ewentualnie proponował by włączenie ich dla danego adresu??
qncept - Sob 09 Cze, 2007 13:23

Wpisz w Google
JAVA SCRIPT POP-UP

wszycho.

ora - Nie 10 Cze, 2007 11:57

jakoś nie znalazłem !?
qncept - Nie 10 Cze, 2007 14:38

... źle szukasz - szukasz tam gdzie nie ma :-P
ora - Nie 10 Cze, 2007 19:40

a jakieś naprowadzenie ?
jeśli masz linka pod ręką proszę o podrzucenie :-\

Seb - Nie 10 Cze, 2007 23:25

webdiary.pl napisał/a:

Chcesz zrobic Pop-upa na twojej stronie - pamiętaj, że nie jest to mile widzana rzecz na stronie, jeżeli już chcesz dowalił popupa na swoją stronę pamiętaj, żeby miał małe rozmiary, nie zawalał całej strony oraz żeby był użyty w ważnym celu a nie w celu zakomunikowania 'jestes na mojej stronie - fajnie nie ?? '

Więc jeżeli sie zastanowiłeś dokładnie po co ci popup, czy użycie go ma sens to poniżej wszytsko zostaje wytłumaczone:
Kod:

<script language="JavaScript1.2"> <!-- window.open('adres_pliku', 'nazwa_okienka', 'toolbar,menubar,scrollbars,resizable, height=300,width=300'); //--> </script>

adres pliku: to oczywiście adres pliku, który ma zostać otwarty w popup'ie

nazwa okienka: jest to nazwa naszego popup'a, nazwa nie może zawierać spacji.

toolbar,menubar,scrollbars,resizable: są to odpowiednio elementy toolbar, pasek menu, suwaki, zmiana rozmiarów okienka. Po każdym z nich możemy dodać: =no co sprawi, że nie będą one aktywne.
Np.: toolbar=no,menubar=no,scrollbars=no,resizable=no sprawi pojawienie się popup'a bez: toolbaru, paska menu, suwaczków oraz bez możliwości zmiany rozmiaru.

height=300,width=300: odpowiadają za wysokość/szerokość okienka. Są to wartości podawane oczywiście w pikselach ;)

ora - Pon 11 Cze, 2007 08:13

chłopaki ja nie szukam odpowiedzi jak zrobić pop-up :!:

Ja szukam skryptu lub sposobu bym mógł sprawdzić ( np.: w php lub javascript) czy przeglądarka w której zamierzam okienko otworzyć nie zblokuje mi okna pop-up

najlepszym sposobem byłby taki skrypt gdzie przy wejściu na stronę użytkownik otrzymuje komunikat że:
do prawidłowego działania strony należy włączyć możliwość obsługi okienek pop-up czy się zgadzasz (t) / (n)
i ktoś klika np. na tak i dla tej strony przeglądarka ma odblokowane pokazywanie tych okienek

mielu - Pon 11 Cze, 2007 08:27

ora napisał/a:
na tak i dla tej strony przeglądarka ma odblokowane pokazywanie tych okienek

Jeśli dało by się odblokować popup przez www to po co robić taką blokadę :!: .
Zobacz sobie na web.gadu-gadu.pl tam bodajże przez jave się to sprawdza.