SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - Maska wprowadzania na Input Text

killah - Wto 01 Maj, 2007 17:17
Temat postu: Maska wprowadzania na Input Text
Witam!

Pierwszy post, wiec witam tym serdeczniej! :)

Problem wyglada tak.. Mam pole Input Text i chce w nim wpisywac tylko i wylacznie liczby.

Wiem, ze mozna uzyc opcji Character Options i wybrac sobie opcje Digits (0...9) ale to odpada bo mam jeszcze inne pola Input Text w ktorych musze uzywac wszystkich znakow.

A jak wiadomo Character Options dziala globalnie i wystarczy w jednym z pol uzywac opcji All Characters i kazdym innym polu tez bedzie mozna wpisywac wszystkie znaki.

Jest jedno wyjscie dosc idiotyczne ale jednak - uzyc innej czcionki dla kazdego z pol Input Text i wybrac sobie wtedy zestaw znakow ale to tez nie wchodzi w gre, bo po pierwsze plik zaczyna duzo wazyc bo zalacza sie z nim kilka czcionek po drugie walor estetyczny.. Po prostu dupnie to wyglada! :/

Ratujcie! :)

[ Dodano: Sro 02 Maj, 2007 14:55 ]
Zadnych pomyslow?

Znalazlem jedno wyjscie.. Skrypt sprawdzajacy bierzaco wprowadzany znak i zamieniajacy go na pusty znak "" jesli ten nie jest liczba. Chyba zostane przy tym.

Jest jeszcze drugie "wyjscie" mniej bystre, o ktorym wspomnialem wczesniej..
Zalaczyc inny font do okienek w ktorych wprowadzane maja byc jedynie liczby i opcja Character Options ograniczyc zalaczanie glifow wylacznie do liczb Digits (0..9).

Po prostu wystarczy znalezc font maxymalnie podobny do fontu, ktory uzylismy w innych polach Input Text. Lub zmienic nazwe tego samego fontu i miec go w systemie pod dwoma nazwami ale to czasem laczy sie z lamaniem praw autorskich do jakiegos fontu. ;)

Pozdrawiam,
Krzysiek