SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - problem z ukryciem sprajtów

amakuz - Nie 25 Mar, 2007 11:55
Temat postu: problem z ukryciem sprajtów
Witam,
opracowuję prezentację w kilku scenach. W jednej scenie mam trzy buttony wywołujące poszczególne sprajty i z tym nie mam problemu , po naciśnięciu poszczególnych buttonów chciałabym aby widoczny sprajt zniknął i pojawił się następny. I byłoby to proste gdyby nie to że w poszczególnych sprajtach sa jeszcze kolejne duszki i one nie znikają.
Czy jest jakiś mądry sposób aby uniknąc pisania stopu do każdego sprajta?
Nie wiem czy dobrze do wyklarowałam, ale może ktoś zrozumie.
Przykładowo:
button 1 ma zamykac sprajt o nazwie historia (w historii wywoływane jest foto i tekst w duszkach) buton zamyka sprajt historia ale zostawia wywołane wcześniej foto i tekst.

pozdrawiam
Agata[/fade]

wojasso - Nie 25 Mar, 2007 11:57

Proponuję wrzucić remove do tych głównych spritów ;)
amakuz - Nie 25 Mar, 2007 12:26

W którym miejscu mam wrzucic "remove"? Przy danym buttonie?
wojasso - Nie 25 Mar, 2007 12:47

NIE... Dajesz np na końcu sprita (tego który wczytujesz) skrypcika remove ale przed nim dajesz stop. Później jak chcesz go wywalić po kliknięciu na inny guzik to dajesz pod guzikiem skrypt, który idzie do tej klatki z remove.... KPW?? Jak nie to wrzuć plik to lookne ;) Jeszcze można zastosować visible ale wtedy tylko go nie widać, a ewentualne linki działają :P
amakuz - Nie 25 Mar, 2007 13:17

Oczywiście że KPW ale to działa gdy likwiduję sprajt że tak powiem pojedynczy, natomiast gdzie umieśic remove gdy usuwany sprajt ma pod sobą inne sprajty o różnym czasie animacji?
wojasso - Nie 25 Mar, 2007 15:11

HMM.. sorry ale tym razem ja nie KPW :P Mógłbyś plik wstawić?
amakuz - Nie 25 Mar, 2007 16:16

Niestety plik jest zbyt duży, wygląda to tak:
buton 1 otwiera sprajt np. historia (tekst i foto)
buton 2 otwiera sprajt zabytki - i w tym sprajcie znajdują sie 2 kolejne foto i teksty

po naciśnięciu butona 2 sprajt historia znika tak jak powinien (wykorzystałam remove)
natomiast po nacisnięciu butona 1 znika sprajt główny zabytki ale pozostają foto i teksty.

Plik jest zbyt duży aby go załączyć.

wojasso - Nie 25 Mar, 2007 16:26

A foto i tekst na pewno są umieszczone w tym spricie zabytki?? Spróbój na www.rapidshare.com wstawić plik