SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - Komunikacja między swf-ami

cammil - Czw 15 Mar, 2007 17:10
Temat postu: Komunikacja między swf-ami
Witam. Szukałem na forum i albo zrobiłem to źle (jeśli tak to z góry przepraszam) albo nie ma nigdzie odpowiedzi na moje pytanie. Brzmi ono:
Czy możliwa jest komunikacja między swf-ami, chodzi o to że posiadam swfa głównego do którego wczytuje swfy zewnętrzne. Chciałbym aby np "on frame 22" swfa wczytywanego (zewnętrznego) swf główny robił np: "go to and play (frame)". Proszę o pomoc. Pozdrawiam

stefcio - Czw 15 Mar, 2007 17:21

W głównym swfie masz zalożmy sprite ladownik.Do niego jest ładowany swf o nazwie zal.
ladownik.zal.goandplay(frame);

Albo po przez php lub pliki txt.

cammil - Czw 15 Mar, 2007 17:37

no tak. W głównym jest sprite "ładownik" ale nie rozumiem bardzo - jak z ładowanego pliku sterować głównym ? Mógłbyś jaśniej :) ?
Konkretnie to będę do głównego swf-a ładował plik swf z filmem zrobiony w programie Swish Video. Chciałbym żeby w momencie gdy film się skończy główny swf przeszedł "dalej".

wojasso - Czw 15 Mar, 2007 18:28

Po prostu aby sterować głównym swfem z ładowanego do jakiegoś sprita wstawiasz do tego ładowanego swf-a skrypt on frame ileśtam
Kod:
_root.
i dalsza część. Wpisują root odniesiesz się do całej animacji, czyli po załadowaniu swfa do sprita odniesiesz się do głównego swfa. Pamiętaj, że zadziała to dopiero po exporcie plików ;)