SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - Wyswietlenie zawartosci CD

Prosty - Nie 25 Lut, 2007 10:56
Temat postu: Wyswietlenie zawartosci CD
Witam pierwszy raz na forum :D

Wpadam tu czasami szukajac informacji czy podpowiedzi. Bardzo mi pomogla ta lektura, jeden problem (banalny raczej) mnie od jakiegos czasu nurtuje... :oops:

Zrobilem dla pracodawcy w SwishMax'sie prezentacje na CD - wszystko "cacy" dziala - tzn. odpalam programy, muzyczka gra itd., ale jest jedno ale tzn. - jak wysiwtlic zawartosc plyty (chodzi mi o guziczek ktory otworzy mi okno z katalogiem glownym plyty) :?: :?: Probowalem juz roznych sposobow - i nic... :(

Qrcze przeszukalem juz forum i cos mi sie zdaje ze zle to robie - bo swita mi ze cos takiego kiedys bylo juz omawiane :?

Dzieki za szybka i rzeczowa odpowiedz/podpowiedz

Pozdrawiam
Lukasz

Feniks - Nie 25 Lut, 2007 15:13

Witam

Na przycisk dajesz taki skrypt:
Kod:
on (release) {
    getURL("file://localhost/C:/","self");
}

Zamiast C podajesz swoję literę CD-ROMu, ale tu może być problem bo na każdym koputerze może być inna litera.

Załaczam przykład.

Prosty - Nie 25 Lut, 2007 15:52

Feniks tnx. 8)
Cytat:
Zamiast C podajesz swoję literę CD-ROMu, ale tu może być problem bo na każdym koputerze może być inna litera.
- ale juz sam sie domysliles wady Twojej propozycji... Macie jakies bardziej "poreczne" rozwiazanie ? Zeby odpalalo na roznych literkach CD-Rom'u... hmm

Pozdrawiam
Lukasz

stefcio - Nie 25 Lut, 2007 18:56

Możesz do pliku txt ręcznie wpisac literke.I potem to wczytac do swisha.
plik txt:
Kod:
&volumin=g&

A w swishu :
Kod:
onload (){
loadvariables(plik.txt)}

Pod guzikiem:
Kod:
on (release) {
    getURL("file://localhost/add"volumin":/","self");
}

Nie dam głowy ze wszystko poprawnie napisalem.
Ale kapujesz akcje?

romekrtk - Nie 25 Lut, 2007 19:00

proponuje podobne rozwiazanie tylko takie zeby ta prezentacje wrzucic do folderu na plycie. np do folderu prezentacja i w naszej prezentacji robimy przycisk ,,przegladaj cd" i nadajemy mu scrypt
Kod:
on (press) {
    getURL("prezentacja","_self");
}

i po przycisnieciu zostaniemy przeniesieni do folderu z prezentacja oczywiscie to zadziala tylko wtedy jesli prezentacja zostanie odpalona z plyty zd bez wczesniejszego kopiowania na kompa. to rozwiazanie eliminuje nam korzystanie z liter dysku:)

Prosty - Pon 26 Lut, 2007 20:30

Dzieki Panowie !spox
Docelowo prezentacja ma trafic na plyte CD jako exec - bedzie startowala i dawala mozliwosc odpalania roznych aplikacji czy innych pdf'ow ktore beda na plycie - i to mi dziala...(sie powtarzam). Jutro rano przetestuje Wasze metody/propozycje - oczywiscie napisze z jakim skutkiem 8)

Przyszla mi do glowy taka mysl - czy da sie z bat'cza (pliku wsadowego) otworzyc pod windowsami nowe okno ? Bo moze wystarczy w fscommand umiescic dodatkowy *.bat i tym odpalic glowny katalog plyty ? Qrka tylko czy sie da ??

Swoja droga - w zyciu bym nie wymyslil ze bede mial taki problem z odpaleniem okna z zawartoscia CD :?

Pozdrawiam
Lukasz

fouryears - Pon 26 Lut, 2007 22:31
Temat postu: zawartosc CD
Witam, spotkałem się z podobnym problemem, rozwiązałem go wlasnie przy użyciu pliku wsadowego.

pokaz_katalog.bat
Kod:

explorer.exe /n,.

/n - otwiera nowe okno Mój Komputer
. - pokazuje zawartoś folderu z którego odpalono plik bat.

Plik BAT wrzucasz do katalogu ktorego zawartosc chcesz pokazac.

Pozdrawiam

Prosty - Czw 01 Mar, 2007 14:21

No i super, dalem tak jak pisales fouryears - tylko w moim *.bat dodalem wczesniej tak:
Kod:
cd \
explorer.exe /n,.

zeby wyjsc do glownego katalogu plyty bez umieszczania tam samego "bacza" - siedzi grzecznie w fscommand jak cala reszta :D

Dzieki

Pozdrawiam
Lukasz