SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - Problemik z animacja spritów

lukas0816 - Wto 13 Lut, 2007 12:30
Temat postu: Problemik z animacja spritów
Witam forumowiczow. Mam taki problem z animacja. Ponizej zamieszczam prosty przykladzik. Jest sobie jakis baner (czerwone pole) i jakies tlo strony (granatowe pole). Na tle jest sobie menu i po kliknieciu na nie powinna mi wyjezdzac odpowiednia plansza spod benerka. I wszystko by bylo ok gdyby nie to, ze po kliknieciu na 2 pojawia sie najpierw 1 i analogicznie po klknieciu 3 pojawia sie 2 itd. Natomiast gdy chce zamknac plansz to plansz sie chowa ale zaraz potem pokazuje sie plansza 4. Zreszta zobaczcie sami w przykladzie bo nie chce sie zbytnio zamotac w opisie. Po klknieciu na zamknij chcialbm aby dana plansza sie schowala i pozostalo tylko tlo strony z banerkiem. Prosze o jakas podpowiedz jak to osiagnac bo juz braklo mi pomyslow. Ewentualnie moze ktos moze zaproponowac inne rozwiazanie zeby uzyskac taki efekt. Z gory dziekuje i pozdrawiam, Łukasz
mielu - Wto 13 Lut, 2007 13:16

witam

wystarczy dać remove w kilku miejscach

pod spodem przesyłam wersje poprawioną

lukas0816 - Wto 13 Lut, 2007 14:13

Ok. O to chodzilo. Dzieki za pomoc. Mialbym jeszcze jedno pytanko odnosnie tej animacji. W zalaczniku jest plik. Chodzi o to zeby po wyjechaniu kazdej z planszy oprocz opcji zamknij bylo jeszcze mozliwe przejscie od razu do innej. Na przyklad mam otwarta plansze 3 i chce zobaczyc 1 wiec nie klikam zamknij tylko od razu na jedynke i wtedy 3 mi sie zamyka i wyjezdza 1. Chcialem to zrobic tak ze w kazdej cyferce odwolanie do odpowiednich numerow klatek ale nie dziala mi to jesli zrobie obok siebie dwie akcje gotoSceneAndPlay najpierw do chowania a potem do wyjazdu odpowiedniej planszy. Zreszta zobaczcie sami plansze nr 1. Wyjazd dziala ale poprzednia plansza gdzies mi znika i brzydko to wyglada. Jak to rozwiazac? Mialby ktos jakis pomysl na to? Pozdrawiam
mielu - Wto 13 Lut, 2007 19:58

wiem o co ci chodzi ale to trzeba by zrobić trochę inaczej polecam template od nugata ze strony
Slayerek - Wto 13 Lut, 2007 23:45

nie zabardzo wiem oco ci chodzi ;/ chcesz aby plansza wjezdzala i po nacisnieciu innego zjezdzala i wiezdzlaa nowa ?? czy oco chodzi ?
lukas0816 - Sro 14 Lut, 2007 08:03

Witam. Chodzi mi o to, ze po wyjechaniu ktorejkolwiek z plansz zaslania mi sie menu na glownej stronie (tej niebieskiej) i chcialbym, zeby bylo ono obecne tez na kazdej z plansz osobno. Tylko po klknieciu na te manu na planszach ma sie ona tak efektownie chowac jak przy zamykaniu i zaraz potem ma wyjechac wybrana plansz z menu. Teraz jest tak, ze po kliknieciu nowa plansza wyjezdza ale stara tak brzydko znika... Teraz jeszcze kukne do template od nugata jak radzil mielu. Pozdrawiam.