|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
 |
SWiSH Max - Action script dla Swish'a
Benek - Czw 25 Sty, 2007 17:11 Temat postu: Action script dla Swish'a Witam
Gdzie mozna znalesc materialy na temat AS do swisha. Niestety nie moge znalesc nigdzie opisu tego jezyka, wiadomo w swishu mozna zrobic proste rzeczy, ale zabawa ze zmienny, albo zabawa ze zmiana polozenia obiektu o jakas wartosc X itd itd.
Gdzie mi mignal link do webdiary.pl , ale tam nic nie znalazlem.
Prosze o pomoc.
Pozdrawiam
nugatt - Czw 25 Sty, 2007 17:46
to się nazywa inaczej Benek napisał/a: | wiadomo w swishu można zrobic proste rzeczy | ach tak to po co ci te materiały
Benek napisał/a: | ale zabawa ze zmienny, albo zabawa ze zmiana polozenia obiektu o jakas wartosc X itd itd. | co autor miał na myśli
a tych materiałów poszukaj w heplie swishmaxa , w tutorialach, które się z ni zainstalowały. na stronie producenta. www.swish-tutorials.com i wielu innych. może w pisanie tego w google też pomoże. po polsku to raczej tylko na tym forum
pozdrawiam
Benek - Czw 25 Sty, 2007 18:29
Myslalem ze skrót od Action Script to AS, jeżeli nie to powiedz prosze żebym nie robił dalej błędów.
To że w swishu można zrobic proste żeczy to może nie rozwinołem tego dobrze, chodzi mi że można na czuja zrobić kilka rzeczy w panelu do pisania skryptów wybierając opcje spod prawego przycisku myszki.
Hmm ostatnie zdnaie troche nie po polsku chodzi mi o zabawę ze zmiennymi, kierowanie obiektem na podstawie zmiennych itp, np. chciałbym aby zdjęcie przesuneło sie o 100px po naciśnieciu jakiegoś butona, po drugim naciśnieciu o następne sto itd itd, myśle ze mogl by w ten sposób powstać jakby przesuwany katalog zdjęć, ale to tylko w mojej głowie narazie. Widziałem na wielu stronach taki efekt, zapewne są tutoriale do tego, ale chciałem wiele rzeczy przetestować sam najpierw.
Rozumiem że jako takiej instrukcji do Action Scriptu nie ma ? Bo np. pod prawym przyciskiem nie ma opcji/metody nie wiem jak to w Action Scripcie sie nazywa a mianowicie costam._xscale .
Pzdr.
stefcio - Czw 25 Sty, 2007 18:42
Na bazie prosych komend można robić bardzo skomplikowane operacje...
Benek - Czw 25 Sty, 2007 20:04
Na pewno , ale na bazie bardziej skomplikowanych można robić jeszcze bardziej skomplikowane
nugatt - Czw 25 Sty, 2007 20:53
to się nazywa swishscript (jest na bazie action scriptu).
|
|