SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - Kto potrafi ?? Zmieniiające sie tło ?

young - Czw 23 Lis, 2006 21:40
Temat postu: Kto potrafi ?? Zmieniiające sie tło ?
Witam

Chciałbym stworzyć przyciski menu składająca sie z 6 kwadratów.
Te 6 kwadratów zrobione są z zdjecia podzielonego na 6 rowych części. (Jak puzle składające sie z 6 elementów) :)

Kiedy najadę myszką na jeden z kwadratów - chcę zeby w nim to zdjęcie przesuneło sie.
Wiadomo że to zdjęcie jest małe i tutaj przydało sie uzyć zdjecie wiekszego formatu i przesunąć go efektem "move". Po zdjęciu myszki pole powraca do statnu pierotnego.

Oczywiście to duże zdjęcie wczasie przesuwania nie moze być widoczne. No jak wiadomo widoczne jest tylko w obszarze tego jednego kwadracika.

Czy ktoś wie z szanownych forumowiczów jak to zrobić ?
Pozdrawiam
young

P.S. Mam nadzieję ze moje "mysli" sa zrozumiałe, :?

Seb - Pią 24 Lis, 2006 02:20

siema young

jasne, jest to możliwe
zrób z przycisku button zaznaczając opcję roll over czyli wtedy gdy najeżdzasz myszką
w roll over dopasuj fotkę lub większy format zdjęcia nadając mu efekt jaki chcesz w sprite'cie

-i wywal to początkujący pod spodem, zaraź nas czymś ciekawszym, bo skoro opanowałeś już efekt move.. to znaczy ze masz już jakieś pojęcie o programie i nieżle sobie radzisz ;)

pzdr. Twoje myśli są zrozumiałe :)

young - Pią 24 Lis, 2006 08:59

No chyba nie kumam wszystkiego :( script rollover znam, ale nie o to mi chodzi :(
Może mój plik swi wyjaśni, gdzie mam problem.

Jak uruchomicie plik to zdjecia sie przesuwają po najechaniu myszką, ale te zdjecia sa widoczne, a i zdarza sie ze zasłaniaja inne zdjecia :(

Pozdrawiam

cactus - Pią 24 Lis, 2006 22:05

O takie cos chodzilo? Troche bardziej skomplikowane, ale ja bym to zrobil wlasnie tak.
young - Sob 25 Lis, 2006 22:16

BRAWO BRAWO !! ! o to mi chodziło :)

Super ! troche jest to skąplikowane ale działa ! Gitara ! :mrgreen:

Dziekuje

Pozdrawiam
young