SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - Fade out i stop tuż przed zniknięciem obiektu

Lukalago - Sob 18 Lis, 2006 18:13
Temat postu: Fade out i stop tuż przed zniknięciem obiektu
Witam
Są to moje pierwsze kroki w swish i mam taki problem.

Jest sobie obrazek nadaje mu fade out, w momencie kiedy juz prawie znika pokazuje się jakiś NAPIS (tez z efektem), teraz chcę aby ten obrazek nie znknął mi całkowicie, tylko sie zatrzymał, a napis dalej sobie leci (przez to jest lepiej widoczny).

Chce poprostu wiedzieć jak zatrzymac FADE OUT w miejscu którym chcę.

Seb - Sob 18 Lis, 2006 21:00

nie wiem czy to możliwe,
jeśli tak to super jeśli nie to możesz zrobić ten sam obrazek w formacie png (np. photoshopem) nadając mu odpowiednią przezroczystość lub jeśli to kształt w kolorze dać mu opacity czy alpha w procentach mniej niż 100 wtedy uzystkasz przezroczystość.

[ Dodano: Sob 18 Lis, 2006 21:22 ]
hejo, obejrzałem pliki które są dla Ciebie 2.0 nieczytelne
otóż faktycznie idzie to zrobić i jest to ... simple (!) , umieść ten plik w sprite i ustaw np. jego akcję na 50 framek gdy będziesz wiedział w jakiej framce go zatrzymać -przykładowo 30-ej, w skrypcie daj
Kod:
onFrame (30) {
    stop();
}

romekrtk - Nie 19 Lis, 2006 11:41

Nom jak powiedzial SEB a ja tylko dla formalnosci zalacze ci przyklad
Seb - Nie 19 Lis, 2006 14:26

baw się Lukalago, choć jeśli masz nadal 2.0 Swisha a romek nie zrobił tego w tej samej lub wcześniejszej wersji, to nadal kishka i nadal proponuję Tobie ściągnąć sobie wersję testową SMaxa i przeglądnąć co i z czym się je w nadaniu tego efektu ;-)
poza tym
nadeszła ta oto chwila kiedy romekrtk dogonił lorda_weissa w stylu dowolnym na dwieście punktów dzięki czemu osiągnął tytuł mastera swishera ;-)
btw czy to nie fajne że ja mam 100 punktów w tym temacie Ty 200 ?:) ciekawy zbieg okoliczności 8:DD

Lukalago - Pon 20 Lis, 2006 23:23

Thx za pomoc, tymczasem poradzilem sobie robiąc poprostu obrazek z przezroczystością. Swoją drogą chyba bede musiał sie zaopatrzyć w "maxa" żeby sie troche poedukować na Waszych plikach :)