SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - SWISH czy Macromedia FLASH ?

Benek - Nie 17 Wrz, 2006 21:48
Temat postu: SWISH czy Macromedia FLASH ?
Witam

Chciałbym poznać wasze opinie na temat, który z tych programów jest lepszy i daje większe możliwości. Wiem że jest to forum Swish'a proszę jednak o obiektywne odpowiedzi. Swish jest w moim mniemaniu łatwiejszym programem w obsłudze ale czy jest on tak samo wydajny jak MFlash ? Jednak przy przeglądaniu ofert pracy raczej nie widzi się aby ktoś wymagał znajomości Swisha, natomiast MFlash chyba przeważa. Jak Wy to widzicie ? Czy Swish ma porównywalne możliwości ? Na pewno można w nim dużo zrobić ale czy później jest tak że już czegoś się nie przeskoczy ?

Proszę o szczere i konstruktywne odpowiedzi .

Pozdrawiam
Benek

roland - Pon 18 Wrz, 2006 07:24

Zerknij pod adres:
http://swish.wodip.opole....wtopic.php?t=33

Który lepszy? Sam częściowo już udzieliłeś odpowiedzi na swoje pytanie. Jeżeli chcesz zająć się zawodowo zarabianiem na życie tworząc animacje flash, to Macromedia, jeżeli tworzysz animacje jako amator lub pasjonat to moim zdaniem :swishmax . Choć nawet :swishmax pozwala budować bardzo rozbudowane animacje, to jednak prace zlecane są częściej pod Macromedię.

Może zobaczysz najpierw jak się pracuje w :swishmax , a dopiero gdy podejmiesz decyzję, czy związać się z takim zawodem na stałe to przejdziesz na Macromedię (choć niektóre projekty i tak domyślam się, że będziesz wolał wkonać w :swishmax ). Przejście z jednego programu na drugi nie będzie znowu takie skomplikowane, w końcu filozofia pracy jest podobna.

Benek - Pon 18 Wrz, 2006 09:54

Dzięki za odpowiedź.

Właśnie troche bawiłem się SwishMax, i jest on dość 'naturalny' w obsłudze. Nie umiem w nim dużo ale właśnie zamierzam zgłębiać swoją wiedzę w dziedzinie flasha i raczej myślę w kategoriach długofalowych, dlatego właśnie zastanawiam się w który program zainwestować swój czas.

Faktycznie ten link który podałeś wyjaśnia mi wiele.

Dzięki i pozdrawiam.

erbe - Pon 18 Wrz, 2006 10:10

Benek napisał/a:
...właśnie zastanawiam się w który program zainwestować swój czas.
przy inwestycji finansowej na pewno zauwazysz przewage :swishmax . A co do ofert pracy i wymagania znajomosci ww. programow to wydaje mi sie ze wysoka pozycja Macromedii podyktowana jest raczej popularnoscia tego programu.
Mackas - Pon 18 Wrz, 2006 11:41

roland napisał/a:
Jeżeli chcesz zająć się zawodowo zarabianiem na życie tworząc animacje flash, to Macromedia

Ja zajmuję się zawodowo tworzeniem stron i prezentacji. Używam właśnie SWiSH max, fakt że nie jest to program doskonały i ma dużo błędów, ale wszystko zależy od naszej wyobraźni. Jeżeli jakiś efekt da się zrobić w micromedia to da się go również zrobić w SWiSH (no może poza przekształcaniem obiektów ;) ale na to też jest sposób). Z reguły nie kożystam z gotowych efektów jakie oferuje SWiSH, bo są one poprostu kiepskie.
Oczywiście nie można sie ograniczać jedynie do SWISHa, tworząc profesjonalnie grafikę do strony trzeba używać wielu programów np. Photoshop, Swift 3D, Illustrator, Paint Phop Pro, itp...

Podsumowując - liczy się efekt końcowy, nie ważne w jaki sposób zostało to wykonane.

Benek - Pon 18 Wrz, 2006 12:32

Zgadzam się że liczy sie efekt końcowy.

Mackas nie napisałeś jednak gdzie tworzysz swoje prace, gdyż przeglodając oferty prace studia komputerowe poszukują ludzi w większości ze znajomościa MF, i pewnie dlatego że jest to potężniejszy program i pewnie dlatego że mają już na niego licencje i jakiś ludzi którzy w nim pracują. Czy automatycznie całe biuro "graficy flash" mogą skorygować swoje projekty.

Co innego jest jeżeli jesteś jednoosobową firmą. ALe nie wiem jak to jest w Twoim przypadku. Jednak jeśli działasz sam to nie masz wymagań co do programu i wtedy rzeczywiście liczy się tylko efekt końcowy.

Pozdrawiam

ps. czy swoja stronę robiłeś w swishu czy flashu ?

Mackas - Pon 18 Wrz, 2006 13:17

Pracuję w agencji reklamowej, nie jestem jedynym grafikiem, ale ja zajmuje się "flashowymi" zleceniami. Owszem w firmie jest również MF ale cena SWiSH jest tak niska, że nie było problemy aby go zakupić. To że w ogłoszeniach napisane jest "znajomość micromedia flash" wynika z tego, że jest to najbardziej popularny program do animacji flash.
Przy szukaniu pracy w tej branży trzeba przede wszystkim pokazać swoje możliwości.

P.S. Swoja stronka zrobiłem, a właściwie złożyłem w SWiSH max, bo użyłem kilku programów aby wyszło to co jest.

Pozdrawiam