|   | 
								SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH | 
								  | 

SWiSH Max - ladowanie w dowolne miejsce sprite 

jaro88 - Sob 16 Wrz, 2006 05:56 Temat postu: ladowanie w dowolne miejsce sprite sorry jesli temat sie powtarza ale szukalem dosc dlugo i nie znalazlem odp.

chodzi mi o to zeby jpg ladowal sie w dowolne miejsce (np srodek) sprite.

z gory dzieki za pomoc
												 sl01k - Sob 16 Wrz, 2006 12:04

| jaro88 napisał/a: | 	 		  | w dowolne miejsce sprita | 	  

czyli bez kontroli    random    bo nieczaje

mi sie wydaja ze lepiej  jak wiesz gdzie ci sie laduje    

| jaro88 napisał/a: | 	 		  | uot;]np środek | 	   jak chcesz na srodku to ustawe kotwice na srodku w spricie z regóły robi sie lewy górny ... przynajmniej ja    

a jakchcesz w dowolne miejsce jakiegos pola to musisz uzyc funkcji random i w momencie ladowania dac ta funkcjie na sprite 

cos w stylu _x = zmienna1;

_y = zmienna2;

a zmienna1 i zmienna2 trzeba dac w random ale tego nieumiem jeszcze bys musial poszukac gdzies $nugatt bodajrze o tym pisal cos
												 jaro88 - Nie 17 Wrz, 2006 09:48
  ja mam sprajta zakotwiczonego na srodku ale jesli laduje do niego JPG to fotka pojawia sie w lewym gornym rogu a chcialbym zeby pojawiala sie na srodku czyli jakas konkretna zmienna
												 Feniks - Nie 17 Wrz, 2006 16:11
  Wystaczy odpowiednio przesunąć zakotwiczenie. Przykład w załączniku.

Zna ktoś jeszcze jakiś sposób na wyrównanie ładowanego obrazka do środka sprita? Najlepiej za pomocą skryptu. 

Pozdrawiam
												 jaro88 - Nie 17 Wrz, 2006 18:25
  hmmm nie do konca o to mi chodzilo. zle to opisalem.

chodzi o to aby ladowany JPG mial zakotwiczenie na srodku a nie w lewym gornym rogu jak jest domyslnie.
												 Feniks - Nie 17 Wrz, 2006 19:37
  I ja bym tak chciał   . Można to obejść grupując nasz sprite w jeszcze jeden - tam dopiero ustawiasz zakotwiczenie tak jak ci pasuje. przykład w załączniku.
												 jaro88 - Pon 18 Wrz, 2006 09:41
  to wciaz nie to bo jesli masz zdjecia w pionie i poziomie to zobaczysz ze i tak obraz jest zakotwiczony w lewym gornym rogu. a jesli zakotwiczenie ladowanego JPG bedzie w centrum to nie bedzie mialo znaczenia czy jest pionowy czy tez poziomy.
												 Feniks - Pon 18 Wrz, 2006 11:56

No faktycznie - szerokość obrazków musi być taka sama (tych w pionie i tych w poziomie), ale to niezaładnie wyglądać będzie. 

Można sie jeszcze pobawić się pozycją x, y - przykładowo:

| Kod: | 	 		  

onLoad () {

loadMovie("obr2.jpg");

loadMovie("obr.jpg");

_x = 400;

_y = 300;

}

| 	  

Powodzenia
												 jaro88 - Pon 18 Wrz, 2006 16:36
  juz tak probowalem    to niestety nic nie daje    efekt jest w zalaczniku. trzeba przesunac ta kotwice ladowanego jpg. czy ktos wie jak to zrobic? 

[ Dodano: Czw 21 Wrz, 2006 08:34 ]

udalo mi sie znalezc pomoc na http://www.swishtalk.com/...ght=placeholder

zalczam plik wrzucony tam przez brutalchris 

[ Dodano: Pią 22 Wrz, 2006 08:15 ]

ok. rozwiazanie zostalo znalezione dlatego uwazam temat za zamkniety.

| 

|