|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
 |
SWiSH Max - Płynne przejscie pomiędzy efektami Move
jmutek - Wto 29 Sie, 2006 10:33 Temat postu: Płynne przejscie pomiędzy efektami Move Witam!
Mam problem z płynnym przejściem pomiędzy efektami podpiętymi pod rollOver i rollOut.
Narysowałem sobie prostokąt i przekształciłem go na sprite’a. Nadałem mu dwa efekty Move. Pierwszy przesuwa prostokąt z pozycji X = 0 do pozycji X = 150. Drugi odwrotnie ze 150 do 0. Pod rollOver podpiąłem pierwszego move’a (funkcją gotoAndPlay), pod rollOut drugiego move’a.
Kiedy najadę myszką na prostokąt ten przesuwa się do odpowiedniej pozycji, kiedy zjadę z niego wraca do pozycji 0. Problem pojawia się kiedy najadę na prostokąt tylko na chwilę, a potem przesunę myszkę gdzie indziej. Prostokąt nie dojeżdża do pozycji końcowej i to jest OK ale drugi efekt (powrotu do pozycji 0) nie zaczyna się od momentu w którym skończył się poprzedni tylko od pozycji 150 przez co widać „skok” prostokąta.
Czy wiecie jak to rozwiązać? Jak zrobić aby punktem startowym dla drugiego efektu był faktyczny punkt zatrzymania się prostokąta, a nie punkt do którego doprowadziłby go efekt pierwszy (gdyby tenże efekt skończył się całkowicie)?
Pozdrawiam!
Janek
sl01k - Sro 30 Sie, 2006 01:29
tez mam problem z tym efektem rollover i rollout w temacie o galeri moze zobacz tam jak sie rozwija dyskusja
vegas - Pon 21 Cze, 2010 21:26
Witam,
Temat widzę stary, ale mam podobny problem co tutaj.
Po najechaniu na przycisk tekst się zmienia płynnie do czasu go trzymam kursor
na przycisku do końca animacji. Po szybszym zjechaniu tekst skacze do innej etykiety
i wykonuje się w niej od razu rollOut. To jest logiczne, ale nie bardzo wiem jak
uzyskać efekt płynności, aby po wcześniejszym zjechaniu animacja wykonywała się od
momentu zjechania
Widziałem temat w którym używaliście funkcji Math.approach. Jednak tam były konkretne współrzędne, do których miał się przesuwać płynnie obiekt, a ja chciałbym żeby to menu
nie miało sztywno ustalonych współrzędnych.
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś choć podpowiedział w jakim kierunku szukać rozwiązania.
Załączam pomocny pliczek w SM3.
Pozdrawiam
vegas
|
|