SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - Jak zrobić przewijany tekst po najechaniu myszką na suwaki?

milka3 - Sro 26 Lip, 2006 16:25
Temat postu: Jak zrobić przewijany tekst po najechaniu myszką na suwaki?
Jak w temacie. Nie potrafię tego zrobić, bo jestem zielona :oops:
Używam SwishMaxa. W załączniku zwykłe suwaki. Co trzeba zrobić, żeby tekst się przewijał po najechaniu myszką na suwaki jak TUTAJ
HELP :cry: Czy mógłby ktoś zmienić ten załącznik? Baaaardzo proszę :cry:

Delvin - Sro 26 Lip, 2006 18:32

Proszę bardzo, myślę że powinno Ci się to przydać ;-)
Liczę na przycisk - pomógł ;-) pozdro

milka3 - Sro 26 Lip, 2006 18:47

Ściągnęłam, rozpakowałam i sprawdziłam :cry: Ale ten tekst się nie przewija po najechaniu myszką na suwak, tylko dopiero wtedy, kiedy się na suwaki klika :cry: :cry: :cry:
Może gdzieś jest błąd? :roll:
:(

Delvin - Sro 26 Lip, 2006 18:48

no cóż..... chyba nie do końca przeczytałem Twoją prośbę ;-) sorka, musisz zmienić w skrypcie buttonów on press na on rollover i wszytsko będzie grało ;-)
milka3 - Sro 26 Lip, 2006 19:21

Zmieniłam on press na on rollover i tekst się przesuwa po najechaniu myszką, ale nie ma płynności :cry: Trzeba co chwile najeżdżać myszką na suwak, żeby tekst sie przesunął kilka mm. Nie ma tego efektu, jak na stronce do której link podałam :cry:
Tak czy inaczej, w pewien sposób pomogłeś, a więc wielkie dzięki za chęci. Juz klikam POMÓGŁ :wink:
A może jeszcze jakaś rada, albo przykład? HELP :roll:

krzyked - Sro 26 Lip, 2006 22:31

Zmieniłem kody dla buttonów w twoim pliku z
Kod:
on press
na
Kod:
on rollover
Teraz powinno działać prawidlowo.

milka3 - Sro 26 Lip, 2006 23:02

Wieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelkie dzięki :)
Teraz działa!!!!!!!!!!!!!!
Super :oops:
Klikam POMÓGŁ :wink:

To taka prawie sąsiedzka pomoc :P Co tam słychać w Trzebnicy? Własnie jutro się wybieram 8)

wormie - Czw 27 Lip, 2006 11:34

pelen podziw za ten ostatni kod:) gldlugo myslalem nad tym jak zrobic zeby tekst se poruszal powoli.... jak uzwywalem _X = _X + "jakas wartos" to animacja w zapetleniu do(while) robila to natychmiast i sie wieszala...no wiecie:/ w sumie nie rozumiem jak to u Ciebie jest ze sie to zapetla bez uzycia petli:P
ale jeszcze jeden problem z tym... jak zatrzymac ruch na pewnym poziomie w dół i na pewnym poziomie w górę, czyli po przewinieciu calego tekstu...:? hmmm? pozdrawiam Trzebnice:D

[ Dodano: Czw 27 Lip, 2006 11:55 ]
no dobra to ja jeszcze to pomoecze:P
staram sie zrobic z tym cos takiego zeby tekst lecial stopniowo np. co 40 pixeli, lekko zwalnial ruch i znowu przeskakiwal o 40 pixelim, za kazdym razem raz przyspieszajac i przy koncu ruchu zwlaniajac... zeby o byly takie plynne skoki linijek tekstu:D
ktos podola? ja juz to mecze poltorej godziny i narazie nic:/
jak wymysle to zamieszcze ten plik tutaj:)
ale pomoc mile widziana.... programuje w Swishu dopiero od 2 godzin:P hehe a w ogole to w niczym innym oprocz HTML nie programowalem:P wiec szanse mam marne:P
pozdro:D

[ Dodano: Czw 27 Lip, 2006 13:35 ]
Jedna rzecz zrobiona:)))
czyli zatrzymywanie tekstu po osiagnieciu okreslnej pozycji:P)
to bylo latwe:P
w sprite'ach "dol" i "gora" trzeba w kodzie zmienic zby wygladalo tak:

onEnterFrame() {
if (isPressed && _parent.tekstmaska.teskt._y= "wartosc max")...blebleble

gdzie "wartosc max" to bedzie liczbowo wpisana pozycja Y :) dziala?:)

a nad tym "przechodzeniem" to dalej siedze:P

milka3 - Sob 29 Lip, 2006 23:24

Hmm, z zatrzymywaniem tekstu tez sobie poradziłam :wink:
Natomiast nie mam bladego pojęcia co zrobić, żeby tekst się przewijał stopniowo, ale jutrzejszy/dzisiejszy dzień zaplanowalam na SwishMax, więc może coś się wymyśli :P

A w ogóle zajrzyj na :arrow: www.swish.pl - przejrzyj stronkę i ciekawe linki :wink:

W razie ciekawych odkryć pisz na maila, ja również nie omieszkam, warto się dzielić i wzajemnie uczyć :wink:
Pozdrowionka

wormie - Czw 03 Sie, 2006 21:49

:) ))) no wiec ten stopniowy ruch mozesz juz w pierwszej wersji zobaczyc na frum:) w innym temacie:) moim:) ale co do tekstu to jeszcze jedno zagadnienie.... jak zrobic petle???? tzn ze jak dojdzie do ostatniej linijki na dole to pierwsza linijka juz sie pokaze u gory... czyli zeby lecialo w kolo.... przydaloby sie to np. w menu.......... pracuje nad tym... narazie sam:P moze ktos sie przylaczy? milka? uczymy sie no nie?;)