|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
 |
SWiSH Max - Potrzebna pomoc.
klusmen - Sob 15 Lip, 2006 23:03 Temat postu: Potrzebna pomoc. mam animacje do strony z PHP
animacja to top strony z menu.
laduje sie i po w ladowaniu jest animacja pojawiaja sie buttony i animacja.
i jest OK.
Problem w tym ze po kliknieciu chcialbym aby animacja nie gasla i nie wczytywala sie od nowa tj. nie pokazywala sie pojawiania animacji i menu. zeby ten obrazek wladowany (ta calosc) byla stala po wchodzeniu na kazda ze stron. (wiem ze to mozna zrobic w ramkach ale ramki odpadaja z oczywistych wzgledow )
rozmyslalem jak to zrobic ckzy moze zrobic 2 swf'a czy jakos na skryptach... jestem w tym troche lama wiec Prosze o pomoc to bardzo wazne i zalezy mi na czasie wychjodze z siebie nie wiem jak to wykonac a wydaje sie błache
z Gory jestem Wdzieczny za POmoc
[ Dodano: Wto 18 Lip, 2006 21:04 ]
tom3103 - Nie 23 Lip, 2006 21:28
Witaj!
Możesz to zrobić na 2 sposoby. Drugi chyba lepszy:
sposób 1) tak jak pisałeś, 2 animacje, 1. na stronie glownej, 2. na podstronach
sposób 2) ładować plik swf ze zmienną. np. top.swf?animacja=1
Ustawisz sobie we flashu warunek w scenie, if(animacja!="1") { gotoAndPlay(50); } (gdzie w 50 klatce animacja początkowa będzie zakończona i baner będzie już powiedzmy statyczny. A gdy bedzie zmienna animacja=1 to film rozpocznie się od początku z animacją...
A wywołanie z poziomu PHP bardzo proste...
Jak masz taga object i embed, wpisujesz przy parametrze źródła pliku SWF:
<param name="movie" value="gfx/lay/logo.swf<? if($_SERVER['REQUEST_URI']=="/" || $_SERVER['REQUEST_URI']=="/index.php") { echo("?animacja=1"); ?>
">
i tak samo w embed...
Wynikiem działania warunku po stronie PHP jest sprawdzanie jaki plik jest wywoływany, jeżeli jest to strona główna: / (w przypadku samej domeny) lub /index.php to zmienna animacja=1 jest dopisywana...
Pozdrawiam!
Mam nadzieję że pomogłem...
klusmen - Wto 25 Lip, 2006 11:58
Witaj wlasnie wrocilem z wakacji i zabieram sie do sprawdzania opcji oczywiscie 2
bo taka wlasnie mnie interesowala mam nadzieje ze dam rade bo na 1 rzut oka to sie krzywie jak zacząć
no nic skoncze to napisze i podam linka
[ Dodano: Wto 25 Lip, 2006 12:04 ]
nie wiem cos mi tu ni gra nie moge tego dodac w Swishu czy ktos umialby to napisac dobrze w swishu
tom3103 - Wto 25 Lip, 2006 12:24
Chodzi Ci o napisanie kodu w swishu co ma robic jak jest parametr animacja a co jak go nie ma?
nugatt - Wto 25 Lip, 2006 12:37
w załączniku jest przekazywanie zmiennych do swf z html ale to może być też z php
w tym przypadku jest to zmiana kolorów guzików w menu.
do "wklejenia" swf w html użyłem http://blog.deconcept.com/swfobject/ - to po to żeby nie trzabyło aktywować animacji na explorerze, operze...
nawet na www.macromedia.com (przekierowanie na adobe.com) tego używają:
1. http://blog.deconcept.com...-center-devnet/
2. http://www.adobe.com/devn.../swfobject.html
popatrz na to. przkazywana jest zmienna menu_kolo, która jest nazwa guzika
html: Kod: | <script type="text/javascript" src="root/swfobject.js"></script>
...
<div id="flashcontent">
<strong><font size="1">You need to upgrade your Flash Player</font></strong><font size="1">
</font></div>
<script type="text/javascript">
var so = new SWFObject("menu.swf", "czujny", "700", "150", "6", "#FFEBD7");
so.addParam("scale", "noscale");
so.addParam("menu", "false");
so.addVariable("menu_kolo", "poradnik");
so.write("flashcontent");
</script> |
swishmax: Kod: | onLoad () {
myColor = new Color(menu_kolo);
myColor.setRGB(0x000000);
} |
000000 - kolor czarny
poklikaj na guziki w menu, obczaj i przerób dla swoich potrzeb
klusmen - Wto 25 Lip, 2006 13:30
Hmm problem z blokadą swf rozwiazalem juz wczesniej.
tut. tu na forum byl.
tom3103 2 sposob opisany przez Ciebie jest wlasnie tym rozwiazaniem ktorego potrzebuje nie wiem tylko co wpisac w SWISHU jakie i gdzie te akcje dac.
w htmlu juz jakos sobie rade dam... chodzi o to aby animacja byla stala. animowala tylko raz przy pierwszym wlaczaniu strony. wchdzisz pojawia sie animacja menu itp.
klikasz na podstrone ktora jest calkiem nowa strona z tym samym swfem ale swf nie animuje tylko wlasnie pozostaje np w 50 klatce czyli juz wszystko statyczne.
http://www.dawid.bracka.pl/sk/
to jets wlasnie ten projekt.... chce aby ta animacja po kliknieciu nie animowala pozniej jak to zrobic .. wiem ze rozwiazaniem bylyby ramki ale tego chce uniknac
nugatt - Wto 25 Lip, 2006 13:48
na pierwszej stronie daj Kod: | so.addVariable("menu_kolo", "pierwsza") | a w innych nie
a w animacji coś takiego np. Kod: | onLoad () {
if (menu_kolo != pierwsza) {
gotoSceneAndStop("<current scene>",50);
}
} |
tylko musiałbyć ten preloader zrobić bardziej niewidoczny
ps. so.addVariable("menu_kolo", "pierwsza") - to dla tej aktywacji, którą polecam, normalnie to flashvars
tom3103 - Wto 25 Lip, 2006 13:51
Dobra, więc przekazywanie zmiennych z htmla do flasha mamy.
Teraz w swishu musisz w scenie walnąć kod:
onLoad ()
{
if(animacja!="1")
{
gotoSceneAndPlay(50);
}
}
robisz filmik, od klatki 1 do 50 sa animacje poczatkowe, itd, a nastepnie jest od 50 klatki "część statyczna"
jeżeli wywołasz flasha z htmla z parametrem ?animacja=1, to flash od razu startuje od 50 klatki.
rozumiesz czy jeszcze jakoś wytłumaczyć inaczej?
pozdro
klusmen - Sro 26 Lip, 2006 12:42
tylko jak ten preloader teraz zmienic
|
|