SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

Grafika - Adobe Photoshop CS v8 jak zrobić w tym programie taki trik?

man - Czw 22 Cze, 2006 07:29
Temat postu: Adobe Photoshop CS v8 jak zrobić w tym programie taki trik?
Witam.
Adobe Photoshop CS v8 jak zrobić w tym programie taki trik? Czyli jakiś element na zdjęciu jest kolorowy a reszta czarno-biała jak na tym zdjęciu poniżej

Mam wersje 8 i jest po polsku proszę więc opisać jak mam to zrobić.

nugatt - Czw 22 Cze, 2006 07:37

może zaznacz usta i pomaluj
qncept - Pią 23 Cze, 2006 17:42
Temat postu: łodpowiedź :-)
Jeśli masz kolorowe zdjątko to przechodzisz IMAGE > MODE > GRAYSCALE > RGB COLOR. Nastepnie powiększasz se foto ( patrz - panel - lupa ) a następnie wciskasz L jest to narzędzie zwane tu i ówdziesz najbardziej w Babulewie :P - Lasso Tool ( wjooooo Kasztanek :D ). Ja bym Ci radzil wziąść Polygonal Lasso Tool a jeśli usta są mocno zaznaczone to możesz skorzystać z Magnetic Lasso Tool. W razie jakiejś wpadki podczas zaznaczania obiektu możesz wrócić Backspeacem, jak zaznacznie nie może się zamknąć to Enter załatwi szprawę :D
Masz już zaznaczone usta ... to teraz się pobaw, radzil bym Ci to robić na nowej warstwie ust ( "zaznaczone usta" Ctrl + C and Ctrl + V ) pamiętaj eno o tem zeby zazanaczać warstwy na których pracujesz w Layers. Tak wykonaną wartwę ust możesz modyfikowac dodając kolor itd. Ja bym to zrobił tak Ctrl + B i pobawil się w color balance opcja shadow i red do oporu. Potem wklepujesz ( przedtem zapisując ów plik jako psd ) jako całość czyly FLATTEN IMAGE.
Wej wsio, to by beło na tyle młody człowieku :)