SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - Batton

ohmin - Wto 13 Cze, 2006 19:39
Temat postu: Batton
Mam problem z battonem, chodzi mi o to : po najechanu myszką wykonuje mi efekt, po kliknięciu również. Mój problem tkwi w kwestii po zjechaniu myszką z przycisku również wykonał ciekawy efekt, nie potrafie do tego dojść (krotko się bawię swish'em)

www.ohmin.republika.pl

erbe - Wto 13 Cze, 2006 20:56

baton? mars? snickers? bounty? :D
sprobuj z onRollOut

ohmin - Sro 14 Cze, 2006 13:07

on (rollOut) {
}

i co mam z tym zrobić? Własnie tego nie wiem. Nie jestem za dobry w swishu, choć troszkę już sie bawię programem, lecz rzadko korzystałem z forum, starałem sie sam dojść do większości rzeczy, ale niestety....

erbe - Sro 14 Cze, 2006 14:00

wstawić tam odpowiedni efekt.
songokuu - Sro 14 Cze, 2006 17:34

To będzie tak...są 2 sposoby:

Robisz sobie Button zaznaczasz opcje żeby miał osobne stany - tu chyba na razie wiadomo o co biega?
Potem do każdego ze stanów robisz Sprite a w nim efekty i inne cuda, które mają się pojawić przy wywołaniu odpowiedniego stanu - to pewnie jest mniej zrozumiałe :D

Drugi sposób to tak jak pisze ^erbe - rollover rollout:

Tworzysz sobie Sprite a w nim coś tam co ma się dziać, efekty i takie inne. Następnie przypisujesz "temu Sprajtu" skrypty rollover i rollout. I na przykład przy rollover daj żeby odtworzył Sprite od którejś tam klatki a przy rollout stop. Przykład prosty ale można zrobić rozbudowane efekty...ja mam tak na stronie zrobione "domek" i "kopertę". http://www.neodent.one.pl

ohmin - Czw 15 Cze, 2006 15:43

Niby wiem jak to zrobić, ale motam się jak małe dziecko. Czy mogę poprosić o jakiś prosty łopatologoczny przykład. Z gory dziękuję...:)
songokuu - Pią 16 Cze, 2006 08:32

Podaje przykład a jak bedę miał czas to może zrobie tutoriala...ale to po 19 czerwca. :mrgreen:
W przykładzie są 2 przyciski jeden zrobiony skryptami a drugi przez "Convert to Button"
W obu po najechaniu nań kursorem powodują pulsowanie gwiazdki i płynną zmiane koloru niebieskiego w czerwony.
Jak ktoś pewnie zauważy ten "buttonowaty" ma widoczne przejście kolorów z czerwonego w niebieski na starcie animacji, to z powodu jego konstrukcji można to "usunąć" ale nie chciałem komplikować przykładu.

ohmin - Pią 16 Cze, 2006 13:40

Dzięki stary jestem wdzięczny. Mam za mało czasu by przysiąść do swish'a, a szkoda...:)