SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - Wrzucenie filmu do swisha max

milhouse - Pią 05 Maj, 2006 12:33
Temat postu: Wrzucenie filmu do swisha max
Witam,
siedze nad już kilka dni i cały czas bez skutku.... Jak wrzucić film do swisha max? Dokładnie chodzi mi o to żeby np. w jeden scenie był button, który byłby jedneocześnie odnośnikiem do filmu który chciałbym umieścić który znajdowalby się w innej scenie. Prosze o pomoc...
z góry dziękuje, pozdrawiam

nugatt - Pią 05 Maj, 2006 14:13

film? taki jak McGyver? czy po prostu animacja?
milhouse - Pią 05 Maj, 2006 14:45

konkretnie to chodzi mi o film, który sam nakręciłem aparatem. obrobiłem go w windows movie makerze więc ma format wmv ale przekonwertowanie go na avi czy jakiś inny format to ni bedzie problem jesli to konieczne
nugatt - Pią 05 Maj, 2006 15:05

przekonwertuj na format swf (albo flv)
a tu masz jak się wprowadza video http://czujny.webd.pl/swishmax/download/video.rar

milhouse - Pią 05 Maj, 2006 22:43

przepraszam ale ja dalej nie mogę sobie z tym poradzić... ;/ więc Ściągnałem SWISHvideo2 i zapisałem mój film jako plik SWF. Otwieram teraz swish maxa i gdy daje import content zaznaczam mój plik SWF to wyskakuje mi "unknow error " ... Mógłbym prosić o pomoc w tej srapwie? Jak postąpić dalej już po otrzymianu pliku SWF tak aby znalazł on sie w swishu?
nugatt - Sob 06 Maj, 2006 00:10

patrzyłeś na ten załącznik (video.rar) - tam jest pokazane jak ma to wyglądać.
ale można zrobic też tak jak ty chcesz - w swishvideo format jako importable jpeg.
i będziesz musiał wprowadzić dźwięk osobno (insert -> soundtrack) - plik bedzie chyba przez to o wiele większy

milhouse - Sob 06 Maj, 2006 01:10

dobra, już sobie poradziłem ;) Wielkie dzięki, gdyby nie Twoja pomoc, nie ruszyłbym z miejsca!
nugatt - Sob 06 Maj, 2006 09:41

never mind
milhouse - Sob 06 Maj, 2006 11:11

albo jeszcze jakbyś mógł to powiedz mi czy dobrze z tego wybrnąłem... ;) bo tak sobie analziowałem ten plik, do którego mi dales załacznik. No i wymyśliłem coś takiego. W scenie dodałem sprite'a i w scripcie do niego napisałem:
onFrame (1) {
tv.loadMovie("forhand.swf");
}
tzn. w URL: wybrałem ten mój plik z filmem "forhand.swf" a w sprite: wpisałem "TV" tzn tak sobie nazwałem wstawionego sprite'a.
U mnie wszystko pieknie działa, dokładnie tak jak chciałem. Ale mój kumpel, któremu wysłałem gotowy plik na maila twierdzi, że u niego jest wszystko porozrzucane i film jest spowolniony...? Gdyby nie taka jego odpowiedx to bym Cie już nie meczył bo u mnie wszystko jest cacy, ale troche mnie to zaniepokoiło. To dobrze zrobiłem czy mam coś zmienić?
pozdrawiam

nugatt - Sob 06 Maj, 2006 12:40

wyglada, że dobrze zrobiłeś
a kolega nie ma przypadkiem celerona 500MHz?

milhouse - Nie 07 Maj, 2006 12:02

nie wiem co on tam ma, ale sprawdziłem to teraz na 2 innych komputerach i wszystko działa więc chyba nie będe się nim przejmował ;) jeszcze raz dzięki!
Vino - Czw 08 Cze, 2006 21:43

$nugatt mi nie dziala programik do którego odsylasz milhouse a mam identyczny problem, help

[ Dodano: Czw 08 Cze, 2006 21:44 ]
wyswietla sie tylko szum na spricie, a po nacisniejciu playa filmik sie nie odpala

Mackas - Wto 26 Wrz, 2006 11:15

Dzięku nugatt, jak zawsze ratujesz sytuacje :)
P.S. Świetny film w załączniku, masz moze dłuższa wersje? ;)

nugatt - Wto 26 Wrz, 2006 11:42

nie mam. Film nazywa się 'Cradle of fear'
adam.albrycht - Sro 21 Lut, 2007 22:41

$nugatt. Mi tez nie bardzo dziala to co polecasz zeby sprawdzic jak to jest z tymi filmami. Konwertowalem juz do SWF przez swish video ale cos mi nie do konca dziala. A widze ze po twojej pomocy koledze udalo sie to uruchomic wiec jakby sie dalo to prosze o pomoc. Jak cos to moj email to adam.albrycht@wp.pl