|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
 |
SWiSH Max - dziwna ramka przy wyświetlaniu swf w IE
studioIP - Czw 27 Kwi, 2006 17:19 Temat postu: dziwna ramka przy wyświetlaniu swf w IE Proszę o pomoc bo nie wiem dlaczego pojawia się dziwna ramka wokoło animacji umieszczonej na stronie. Ramka pojawia się tylko w IE, ale jest uciążliwe bo zaczyna się animacja dopiero po kliknięciu na obiekt. Oto adres http://www.studio-ip.pl/kosciol_baptystow/ bardzo prosżę o pomoc bo od 2 dni się nie mogę z tym uporać.
Plik utworzony w swish max, być może że mam włączoną jakąś opcję, a nie mam dużego doświadczenia w pracy na tym programie. Z góry dziekuje za pomoc.
erbe - Czw 27 Kwi, 2006 18:41
1) Jaka animacja?
2) Gdzie ta ramka??
dzikul - Czw 27 Kwi, 2006 18:51
Elo.
Hmm.. pewnie ostatnio pobierales aktualizacje do XP.. Tez mam cos takiego.. troche uciazliwe.. ale co tam:) pozdr:)
studioIP - Czw 27 Kwi, 2006 18:55
erbe napisał/a: | 1) Jaka animacja?
2) Gdzie ta ramka?? |
Animacja jest w menu. Ale ramka pojawia sie tylko w IE, i nie mam pojęcia dlaczego.
Być może jest to związane z jakąś kretyńską aktualizacją XP, ale dlaczego pojawia sie to tylko na tej stronie?
Radjon - Pią 28 Kwi, 2006 10:42
Winne jest amerykańskie popi... (albo inaczej: zdrowo niezdrowe) prawo patentowe.
Jakaś firma opatentowała możliwość automatycznego odpalania programów (czyli animacji we flash'u też) w przeglądarkach internetowych i teraz zażądała od MS zapłaty za możliwość korzystania z tego patentu
MS wyszedł z założenia, że płacić to nam a nie my - tak więc musisz kliknąć na każdej animacji aby ją uaktywnić ... lub przejść na FireFoxa co gorąco polecam
PS
Może ktoś, kiedyś zrobi nieautoryzowaną łątkę do IE aby zlikwidować ten problem ... ale na razie nic o tym nie słyszałem.
buber - Pią 28 Kwi, 2006 11:39
witam
na oficjalnym forum masz podane pare rozwiazan np.
dodajesz miedzy znacznikami <head>...</head>
Kod: |
<!--[if gte IE 6]>
<script src="dynActiveX.js"></script>
<![endif]-->
|
a zawartosc tego pliku to:
// When the page loads:
window.onload = function(){
if (document.getElementsByTagName) {
// Get all the tags of type object in the page.
var objs = document.getElementsByTagName("object");
for (i=0; i<objs.length; i++) {
// Get the HTML content of each object tag
// and replace it with itself.
objs[i].outerHTML = objs[i].outerHTML;
}
}
}
// When the page unloads:
window.onunload = function() {
if (document.getElementsByTagName) {
//Get all the tags of type object in the page.
var objs = document.getElementsByTagName("object");
for (i=0; i<objs.length; i++) {
// Clear out the HTML content of each object tag
// to prevent an IE memory leak issue.
objs[i].outerHTML = "";
}
}
}
|
u mnie bynajmniej dzialalo z tego co pamietam
tylko co ze starymi stronkami??
zna ktos jakies inne rozwiazanie ? czy Microsoft juz to jakos sam rozwiazal?
studioIP - Sob 29 Kwi, 2006 14:59
To co podałeś działa ale połowicznie. Ramka sie nie pojawia ale menu dziwnie znika i pojawia sie dopiero po najechaniu na nie. Dla mnie to nie problem bo uzywam Firefoxa ale niestety wiekszosc spoleczenstwa uzywa tego badziewia z microsoftu. Może ktos udoskonali ten kod .
buber - Sob 29 Kwi, 2006 15:28
faktycznie zonk ale ten dziala napewno ;]]
plik ieupdate.js
var bo_ns_id = 0;
function startIeFix() {
if (isIE()) {
document.write('<div id="bo_ns_id_' + bo_ns_id + '"><!-- ');
}
}
function endIeFix() {
if (isIE()) {
document.write('</div>');
var theObject = document.getElementById("bo_ns_id_" + bo_ns_id++);
var theCode = theObject.innerHTML;
theCode = theCode.substring(4 ,9+theCode.indexOf("</object>"));
document.write(theCode);
}
}
function isIE() {
// only for Win IE 6+
// But not in Windows 98, Me, NT 4.0, 2000
var strBrwsr= navigator.userAgent.toLowerCase();
if (strBrwsr.indexOf("msie") > -1 && strBrwsr.indexOf("mac") < 0) {
if (parseInt(strBrwsr.charAt(strBrwsr.indexOf("msie")+5)) < 6) {
return false;
}
if (strBrwsr.indexOf("win98") > -1 ||
strBrwsr.indexOf("win 9x 4.90") > -1 ||
strBrwsr.indexOf("winnt4.0") > -1 ||
strBrwsr.indexOf("windows nt 5.0") > -1)
{
return false;
}
return true;
} else {
return false;
}
}
|
w naglowku dokumentu html
<script type="text/javascript" src="ieupdate.js"></script>
|
przed tagiem <object>
<script type="text/javascript">startIeFix();</script>
|
za tagiem </object]
<!-- --><script type="text/javascript">endIeFix();</script>
|
nugatt - Sob 29 Kwi, 2006 20:45
dzięki buber
UWAGA!!! TUTAJ LEPSZY SKRYPT działa na wszystkich przeglądarkach
studioIP - Pon 01 Maj, 2006 14:05
SUPER, działa, wielkie dzieki za pomoc BUBER.
olo21 - Pią 23 Cze, 2006 12:47
a czy ktoś wie, która dokładnie łatka microsoftu powoduje takie zachowanie?
[ Dodano: Nie 25 Cze, 2006 15:55 ]
mógłby ktoś sprawdzić czy ta nimacja ma nadal tą obwódkę? Zrobiłem tak jak opisywaliście.
lord_Weiss - Sro 28 Cze, 2006 10:31
olo21 napisał/a: |
[ Dodano: Nie 25 Cze, 2006 15:55 ]
mógłby ktoś sprawdzić czy ta nimacja ma nadal tą obwódkę? Zrobiłem tak jak opisywaliście. |
Nadal jest
erbe - Sro 28 Cze, 2006 11:07
jaka obwodka?? ja nie widze zadnej obwodki...
lord_Weiss - Sro 28 Cze, 2006 16:13
a ja mam nadal ...
nugatt - Sro 28 Cze, 2006 16:35
ja też na IE
ohmin - Sro 28 Cze, 2006 16:36
U mnie wszystko gra, w jednej i drugiej , tylko widzę tk kod"div" html'owski:)
nugatt - Sro 28 Cze, 2006 17:05
ohmin napisał/a: | U mnie wszystko gra, w jednej i drugiej , tylko widzę tk kod"div" html'owski:) | wszystko gra firefoxie czy na internet sexplorerze
ohmin - Sro 28 Cze, 2006 17:17
i na IE i na firefoks'ie:) wszystko gra:)
nugatt - Sro 28 Cze, 2006 17:19
a instalujesz poprawki microsoftu dla windowsa i najlepszej przegladarki?
ohmin - Sro 28 Cze, 2006 20:29
Nie rozumiem naj. przeglądarki?? Dla Ciebie czy dla mnie?. Staram sie instalować poprawki. Generalnie dbam o system, o ile pisales do mnie:).. Używam firefoxa, a IE tylko dla prób:)
olo21 - Pią 30 Cze, 2006 09:57
więc jest jakiś sposób na te ramki czy na razie nie ma? Robiłem tak jak jest napisane w poprzednich postach i nic to nie dało:(
nugatt - Pią 30 Cze, 2006 10:17
ja tez robiłem i nie mam już ramek na swoich stronach na Internet Explorerze
slash83 - Pon 10 Lip, 2006 08:46
nugatt napisał/a: | ja tez robiłem i nie mam już ramek na swoich stronach na Internet Explorerze |
Potwierdzam - skrypt działa wyśmienicie - dzięki buber
nugatt - Pon 10 Lip, 2006 08:59
teraz opera zrobiła aktywowanie
Radjon - Pon 10 Lip, 2006 13:49
Trzeba kolejny raz skrypty przerabiać
nugatt - Wto 11 Lip, 2006 19:34
http://blog.deconcept.com/swfobject/
to działa na 'wszystkich' przeglądarkach
nawet na www.macromedia.com (przekierowanie na adobe.com) tego używają:
1. http://blog.deconcept.com...-center-devnet/
2. http://www.adobe.com/devn.../swfobject.html
ora - Sob 23 Wrz, 2006 10:14
no własnie przez jakis czas dzialal ten skrypcik, a teraz znowu nie dziala nawet w firefox musze klikac po dwa razy, nie wiecie jak to teraz obejsc (po co utrudniają życie ludziom)
nugatt - Sob 23 Wrz, 2006 22:18
o którym skrypcie mowisz. ten który ja polecam działa na firefoxie, na IE6 i operze.
ora - Sro 27 Wrz, 2006 06:31
o tym skrypcie który podał bubber, z plikiem ieupdate.js
twojego nie sprawdzałem, czy chodzi o ten link:
http://blog.deconcept.com/swfobject/
??
nugatt - Sro 27 Wrz, 2006 08:57
tak. ten przeze mnie podany działa też na FF.
studioIP - Czw 16 Lis, 2006 13:10
A może by ktoś to przetłumaczył na nasz ojczysty język?
Patrze sobie na tą stronkę i nic z tego nie kumam.
Albo napiszcie po kolei co i jak.
nugatt - Czw 16 Lis, 2006 16:44
jest plik swfobject.js
bardzo ważny
co w nim jest - to cie nie interesuje.
w części <head></head> pliku html wstawiasz
Kod: | <script type="text/javascript" src="swfobject.js"></script> |
potem też w 'head' dziwny twór
Kod: | <style type="text/css">
/* hide from ie on mac \*/
html {
height: 100%;
overflow: hidden;
}
#flashcontent {
}
/* end hide */
body {
margin: 0;
padding: 0;
}
</style> |
a potem w sekcji <body></body> to Kod: | <div id="flashcontent">
<strong><font size="4">You need to upgrade your Flash Player</font></strong><b><font size="4">.
Go to <a href="http://www.adobe.com/go/getflashplayer">
http://www.adobe.com/go/getflashplayer</a> to get the latest Flash
Flayer.</font></b>
</div>
<script type="text/javascript">
var so = new SWFObject("nazwa.swf", "dupak", "700", "500", "6", "#555555");
so.addParam("scale", "noscale");
so.addParam("menu", "false");
so.write("flashcontent");
</script> |
nazwaswf - twój plik
dupak - nie pamiętam
700 - szerokośc
500 - wysokośc
6 wersja flasha - jak ktoś będzie miał starszą to dostanie komunikat
i to wszystko
lord_Weiss - Nie 19 Lis, 2006 22:19
nugatt: a co w przypadku jeśli mam na stronie kilka oddzialnych animacji mam pokolei spisać nazwę każdej z nich?
nugatt - Pon 20 Lis, 2006 07:28
lord_Weiss napisał/a: | a co w przypadku jeśli mam na stronie kilka oddzialnych animacji mam pokolei spisać nazwę każdej z nich? | ??
normalnie byś wkleił różne"coś tam" wygenerowane przez swisha. wydaje mi sie że wiesz który fragment musisz "powielić"
BaGRoS - Pon 20 Lis, 2006 12:53
Jest "ekspertem" da sobie radę
olo21 - Pon 20 Lis, 2006 18:26
a ma ktoś może namiar skąd mogę zassać sobie tą łatkę, która powoduje ten kłopot z flashem? Chodzi mi o strony inne niż microsoft, bo z niej nie mogę zassać
lord_Weiss - Nie 17 Gru, 2006 17:25
No więc tak co do sposobu przedstawionego przez nugatta: działa bez zarzutu przy edycji kodu wygenerowanego przez Swisha. Mam natomiast problem z likwidacją ramek w stronie gdzie animacje ze swisha na stronie rozmieszczone są w tagach <div> (w programie Dreamweaver). Wie ktoś jak sobie z tym fantem poradzić ?
[ Dodano: Nie 17 Gru, 2006 17:41 ]
Jakie parametry odpowiadają za pojawianie się lub nie suwaków w przeglądarce w w/w sposobie ?
klusmen - Wto 19 Gru, 2006 20:24
Ok .. wstawiam chyba najlepszy i za razem najprostrzy spsób ominięcia ramek .. co prawda odwołuje się podobnie do sposobu Tomka
ale nie trzeba tyle kodu wklepywać
1. dynamik.js (w załączniku)
2. Do HTMLa wklepujemy krótki kod zamiast calego flasha czyli kasujemy kod flasha o ile jest w stronie i wklejamy krótki kod odnoszący sie do dynamik.js (w ktorym to sa paramatery do naszego flasha (nie zapomnijcie po zmianie wyslac pliku na serwer :>
" <script type='text/javascript' src="dynamik.js"></script> "
3. edytujemy plik "dynamik.js" notatnikiem
i przystosowujemy go do naszego pliku
przyklad tresci dynamik.js
// plik dynamik.js (skrypt Javascript)
document.write('<embed src="index.swf" quality=high bgcolor=#EAE6D9 WIDTH="755" HEIGHT="546" NAME="index" ALIGN="top" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer">')
pogrubione elementy są do zmiany
plik js. mozna samemu łatwo stworzyć no ale wysylam
Jeżeli zastosujecie sie punkt po punkcie do moich wytycznych to zadziała na kazdej przegladarce... I szybko załapiecie o co w tym chodzi ;P (oczywiscie mowie do osob ktore zwracaja sie z tym problemem )
LosV - Wto 27 Lut, 2007 14:18
Witam ...
Osobiscie uzywam swfobject.js z adresu wczesnije podawanego nugatt'a ale napotkalem jeden u niektorych uzytkownikow tzw. "dyskomfort" instalacji pluginu flasha. Klienci zwracali uwage, ze nie maja animacji, ze nie moga zainstalowac pluginu chociaz podawalem sciazke zawarta w <div></div>. By to ominac staram sie na stronie zawsze umiescic animacje o wielkosci 1x1 px z wygenerowanym kodem swisha by pobieranie wtyczki flash rozpoczelo sie automatycznie gdy pluginu nie posiadaja a klient nie musial wchodzi na strone macromedi i instalowac go recznie.
Pozdrawiam
adamo_ - Wto 29 Maj, 2007 10:33
LosV napisał/a: | Witam ...
Osobiscie uzywam swfobject.js z adresu wczesnije podawanego nugatt'a ale napotkalem jeden u niektorych uzytkownikow tzw. "dyskomfort" instalacji pluginu flasha. Klienci zwracali uwage, ze nie maja animacji, ze nie moga zainstalowac pluginu chociaz podawalem sciazke zawarta w <div></div>. By to ominac staram sie na stronie zawsze umiescic animacje o wielkosci 1x1 px z wygenerowanym kodem swisha by pobieranie wtyczki flash rozpoczelo sie automatycznie gdy pluginu nie posiadaja a klient nie musial wchodzi na strone macromedi i instalowac go recznie.
Pozdrawiam |
A jak zrobić aby był flash transparentny, tzn mam tło jako body bacground, i w standardowym kodzie dla obiektu mam <PARAM NAME=wmode VALUE=transparent>
jak to wżucić teraz do tych skryptów, bo nie udaje mi się po zastosowaniu tych tricków miec transparent dla flasza
mielu - Wto 29 Maj, 2007 10:46
<script type="text/javascript">
var so = new SWFObject("movie.swf", "mymovie", "400", "100%", "8", "#336699");
so.addParam("quality", "low");
so.addParam("wmode", "transparent");
so.addParam("salign", "t");
so.write("flashcontent");
</script>
|
[ Dodano: Wto 29 Maj, 2007 11:48 ]
strona opisująca ten skrypt http://blog.deconcept.com/swfobject/
google przyjacielem jest
http://www.google.pl/sear...lient=firefox-a
wormie - Wto 28 Sie, 2007 10:36 Temat postu: czy to sie skonczy? witam:)
niepotrzebnie moze zakladalem jeszcze jeden temat na ten sam temat i dlatego zostal zamklniety...
ale mimo ze wielu webmasterow dba o to zeby ramki nie bylo na ich streonach - stosujac rady ktore tu opisujecie to i tak jest masa stron ktore nie maja takich rzeczy i wkurzaja ludzi tym ze jest ta gupia ramka.......
czy to juz sie nie zmieni?!
szukalem nazwy latki ktora to powoduje w windowsie i sie wkurzalem:
to jest KB912945 - wystarczy ja wywalic!
ale......jesli ktos ma np. IE 7 to ta łatka jest juz zintegrowana i nie mozna z nia nic zrobic....
taki przypadek wlasnie to ja - dlatego 2 godziny z rana uderzalem w klawiature z nerwow bo nie moglem znalezc u mnie tej latki:P
pozdrawiam:)
nugatt - Wto 28 Sie, 2007 10:42
nugatt napisał/a: | to jest KB912945 - wystarczy ja wywalic! | to jest rozwiązanie, ale jeśli chcesz robić strony internetowe dla ludzi to musisz pokonać tą łatkę i do tego służy np. swfobject albo ufo
januszeko - Pią 05 Paź, 2007 08:50
Obecnie autorzy obu rozwiązań tj. UFO oraz SWFobject, połączyli swoje siły. Wyniki ich pracy można śledzić pod adresem SWFfix obecnie SWFObject Projekt ma łączyć oba rozwiązania i obecnie dostępny jest w wersji 2 beta. osobiscie czekam na wersje stabilna, bo zapowiada sie calkiem dobrze.
nugatt - Pią 05 Paź, 2007 10:09
januszeko napisał/a: | Obecnie autorzy obu rozwiązań tj. UFO oraz SWFobject | jeszcze jakiś kolo z Adobe o ile dobrze pamiętam
januszeko - Pią 05 Paź, 2007 10:44
a bardzo mozliwe ze wlasnie tak ... projekt powstał jednak z połączenia sił wymienionychprzeze mnie ludzi. Natomiast strona google code pokazuje faktycznie uczestnictwo jeszczze jakiegos człowieka. Ponieważ wpadłem na to wczoraj i w nocy bawiłem się rozwiązaniem, nie zwróciłem uwagi aż tak bardzo na detale produkcji z tej strony.
Jedno mogę od razu powiedzieć ... wersja beta ma pewne problemy z wyświetlaniem flasha o wymiarze 100% przzynajmniej w jednym, z dwóch, sposobie implementacji.
nugatt - Pią 05 Paź, 2007 11:50
w dynamicznym jest pewnie dobrze?
januszeko - Pią 05 Paź, 2007 12:20
yy ... no wlasnie nie pamietam, a wywalilem pliki testowe.
Sokrates - Pon 03 Gru, 2007 14:32
Ale ten scrypt "swfobject" nie działa pod IE6 ,wie ktoś może dla czego?
Pod IE7 , FF 2.0.x , i opera 9.x jest oki.. Nie mam ani ramek i wystarczy raz kliknąć aby strona docelowa zapisana w swf'ie sie otworzyła. Niestety pod IE6 rzadnej różnicy nie widzę.
I jeszcze jedna sprawa jeśli wrzucę na stronie ten kod css to znika mi suwak na stronie pod Opera i pod FF... Generalnie nie widzę żadnej różnicy przy tym jak ten kod css jest na stronie a jak go nie ma....
Jesteście w stanie m pomoc....
Pozdrawiam
nugatt - Wto 04 Gru, 2007 07:28
ten kod css jest na full browser flash. jak osadzasz flasha jako element strony (np. top) to go nie używaj, wtedy suwaki powinny działać. pokaż ta stronę, bo pod IE6 u mnie wszystko działa.
mam nadzieję że byłeś tam i przeczytałeś wszystko http://blog.deconcept.com/swfobject/
Sokrates - Wto 04 Gru, 2007 10:27
Musiałem trochę doczytać. a błąd był trochę prozaiczny.
Po pierwsze miałem starszą wersje 'swfobject.js', zaktualizowałem sobie do nowszej.
a po drugie użyłem:
Cytat: |
var so = new SWFObject("glosnik7.swf", "glosnik", "18", "18", "6", "#ffffff");
|
a powinno być:
Cytat: |
var so = new SWFObject("glosnik7.swf", "glosnik", "18", "18", "6.0.65", "#ffffff");
|
no i po trzecie do testów na IE6 używałem wirtualnej maszyny Microsoftu z zainstalowaną IE6, okazało sie ze tu sie to trochę sypie a na normalnych kompach z IE6 działa poprawnie.
Dzieki "nugatt" za szybką odpowiedz...
Pozdrawiam...
Ligus - Sob 29 Gru, 2007 09:41
Chciałbym tylko dodać że skrypt kolegi klusmena nie działa w wersji FF 3 beta. Tak poza tym to nie ma z nim żadnych problemów i działa ok.
avik - Sro 10 Cze, 2009 15:06
Witam, wiem, że już to wielokrotnie było poruszane, wiem, że wielokrotnie były podawane rozwiązania, jednak nadal mam problem i się denerwuję już powoli.
Chodzi mi o stronę www.weron.eu. Jest tam baner główny i na IE pojawia się ramka, a potem, jak już raz kliknę to wszystko znika. Baner nie był robiony na SWiSHu.
Aktualnie mam podany taki kod w html.
<object type="application/x-shockwave-flash"
data="/{php}echo $pathFlash{/php}" width="985" height="238">
<param name="movie" value="/{php}echo $pathFlash{/php}"/>
</object>
Błąd jest niby taki, że:
wiersz: 7
znak: 3
Błąd: Wymagany jest obiekt
Kod: 0
Czy ja powinienem coś dopisać w php? Bo średnio znam php. Może mnie ktoś poprowadzić za rączkę?
Mi tłumaczono, że jest błąd w składni, jednak ja tego błędu nie widzę, może mi na oczy padło, proszę o skuteczne i szybkie rozwiązanie tego problemu, z góry wielkie ... zapłać
|
|