|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
|
Moja strona w SWiSH-u - Bannery
Mariusz - Czw 31 Mar, 2005 20:11 Temat postu: Bannery Jest to stronka z robionymi bannerkami przeze mnie o tematyce różnej.Z czasem będzie ich przybywało więcej
Pozdr
kriss - Pią 01 Kwi, 2005 09:41
a mógłbyś króciutko opisać jak zrobić taki baner , chodzi mi o ten o kompach...tak w kilku zdaniach tylko by naprowadzić , jestem kompletnym laikiem...
Mariusz - Sob 02 Kwi, 2005 02:01
Witam.A więc wstawiasz jakies napis i nadajesz efekt np "fade in",potem tworzysz tło w jakimś edytorze graficznym ( ja uzywam paint shop pro) tło zaznaczasz jako transparent,sciągasz fotke jakąs do edytora i eksportujesz ją jako plik *png (mozesz tez jako gif ale nie polecam bo gify mają 256 kolorów tylko) wklejasz ten plik *png do Swisha,robisz kopie pliku-teraz mamy dwa indtyczne zdjęcia,jedno z nich robisz całkiem białe ( zaznaczasz na osi czasu "place" prawym myszy,pokaze sie semaforek,wchodzisz w niego i w zakładce "color" ustawiasz na "white".Na koniec nadajesz tym dwóm zdjęciom efekt np "slide in from left" przy czym fotce "wybielonej" dodatkowo kilka efektów nim sie pojawi "place/remove/place" na osi czasu - powstanie wtedy efekt migania.Mam nadzieje ze jakoś udało mi sie to sensownie wytłumczyć
Pozdr
kriss - Sob 02 Kwi, 2005 13:20
dziękuje bardzo za podpowiedź ..zaczynam zabawe:)
maribt - Sob 23 Kwi, 2005 08:12
słabe te banery
Mariusz - Sob 23 Kwi, 2005 15:52
Cóz bannery jak bannery,zazwyczaj w bannerach nie ma nic nadzwyczajnego - pojawiający sie lub znikający ew poruszający tekst lub jakiś motyw ( nie wiem czy to zauwazyłeś)do wyjątków nalezy wg banner swisha(cakiem niezła robota),który był wczesniej na samym dole no i bannerek Mario_online jest tez całkiem niezły...
Pozdr
maribt - Sob 23 Kwi, 2005 22:19
Mariusz napisał/a: | nie wiem czy to zauwazyłeś |
zauważyłem
... i twoje banery taką funkcję spełniają. Tylko, że baner musi czymś przyciągnąć oko oglądającego, żeby ten przeczytał co jest na nim napisane.
Proszę Cię nie traktuj moich postów jako złośliwośc tylko dobre rady.
Pozdrawiam
maribt
Mariusz - Nie 24 Kwi, 2005 05:39
Twoje posty zaczynam traktowac jako dziwne,bo komentarze są dość zdawkowe (np cienkie te banery)bez uzasadnienia i nic z nich nie wynika w zasadzie-np napisz : " ja poprawiłbym to lub tamto,zmienił efekt z tego na tamten" albo piszesz " ta strona jest gorsza od poprzedniej" - nie widze w takich postach dobrych rad wcale - a jesli juz chcesz wystawiac takie komentarze,które są tylko po to aby byc to moze zrób parę prac jakiś i wstaw na forum wczesniej bo mysle ze lepsza "bardzo cienka" stronka niz zadna a i oceny z twojej strony może będą bardziej rozwinięte....
Pozdr
maribt - Nie 24 Kwi, 2005 10:23
Mariusz napisał/a: | Twoje posty zaczynam traktowac jako dziwne,bo komentarze są dość zdawkowe (np cienkie te banery)bez uzasadnienia i nic z nich nie wynika w zasadzie-np napisz : " ja poprawiłbym to lub tamto,zmienił efekt z tego na tamten" albo piszesz " ta strona jest gorsza od poprzedniej" - nie widze w takich postach dobrych rad wcale |
OK teraz bede pisał co mi się nie podoba, a co mi się podoba.
Najbardziej podoba mi się baner ze świeczką, jest całkiem fajny tylko mógłbyś zrobić ten płomień bardziej realistyczny no i typografia jest do niczego zarówno krój czcionek jak i kolor ale nieprzejmuj się ja też mam problemy z dobraniem dobrej czcionki( ciągle mi to wypominają:) )
Co do banera z komputerami to zdecydowanie zminiłbym tło oraz kolor, a komputer i drukarkę wstawiłbym jakąś nowszą bo same stare modele umieściłeś a to może odstraszyć klienta.
W tym z wykładzinami możesz dac jakiś efekt na te zdjęcia i powinno być OK tzn. chodzi mi o jakiś blask który poprzedzałby pojawienie się kolejnego zdjęcia.
Mariusz napisał/a: | a jesli juz chcesz wystawiac takie komentarze,które są tylko po to aby byc |
Nie, nie po to żeby tlko pisać ale po to żeby wyrazić swoją opinię na temat danego projektu:)
Mariusz napisał/a: | moze zrób parę prac jakiś i wstaw na forum wczesniej |
Aktualnie robię stronę dla firmy wykonującej meble na zamówienie dlatego jak skończę ( nie wiem kiedy to będę bo nie moge się doczekać na zdjęcia od zleceniodawcy) to napewno umieszczę na forum. Do tej pory nie robiłem całych stronek we flashu i nie zamierzam robić (oprócz kilku wyjątków) ponieważ taką stronę jest o wiele ciężej wypozycjonować pod wyszukiwarki więc nie warto poddawć tutaj ocenie stron w których we flashu jest tylko top no chyba, że bardzo chcesz to mogę dać linka.
[ Dodano: Sro Maj 25, 2005 11:13 am ]
Witam
Zamykam temat na prośbę Mariusza.
Pozdrawiam
|
|