|
SWiSH Forum Forum użytkowników programów SWiSH |
|
SWiSH Max - Godzina w Swish
filip - Pią 25 Mar, 2005 14:47 Temat postu: Godzina w Swish Witam,
Chcialbym na stronie wykonanej w Swishu umiescic aktualna godzina (przyklad, http://www.swish-db.com/dbshop/sober/ ).
Jak to zrobic?
Przypuszczam, ze potrzebne jest napisanie skryptu. Czy ktos moze napisac gotowy skrypt i umiescic go na forum?
To samo tyczy sie skryptu dodajacego strone do ulubionych czy powiadamiajacego znajomego o stronie.
Przydalby sie dzial z gotowymi skryptami pisanymi przez uzytkownikow formu, skryptami ktore mozna skopiowac i umiescic na swojej stronce.
Co myslicie o takim dziale?
Pozdrawiam wszystkich
Piotr - Pią 25 Mar, 2005 17:12
... daj swojego maila to podeślę opensurc'a.
Henio - Pią 25 Mar, 2005 19:11
Cytat: | ... daj swojego maila to podeślę opensurc'a. |
A moze bys tak opisał tu co i jak aby większosc miała tez pozytek
tAboon - Sob 26 Mar, 2005 13:00
Henio napisał/a: | A moze bys tak opisał tu co i jak aby większosc miała tez pozytek |
Tutaj się muszę z Henio zgodzic, starajcie się pomagać sobie, ale starajcie się robic to w taki sposob, aby i inni wiedzieli co jak dlaczegoz jakiego powodu, by w przyszlości nie były zamieszczane identyczne pytania (zaśmiecanie forum powtarzanymi postami).
Ja osobisice amm napisany skrypcik jak to zrobić, ale mam jeszcze problemik z pojedyńczymi cyframi, aby mi się pojaiwało zero przed pojedyńczą cyfra godziny, minuty sekundy. Jak się uda mi to zrobić we własnym zakresie to podzielę się wiadomościami.
Pozdrófka
[ Dodano: Sob 26 Mar, 2005 16:21 ]
A więc Tworzymy sobie pole tekstowe które odpowiednio konfigurujemy wizualnie i technicznie.
-wizualnie w zależności od własnych upodobań
- technicznie: ustawiamy jako dynamic text; i w polu variables wpisujemy nazwe zmiennej za którą będzie podstawiany czas (w tym przypadku jest to zegar).
Po wykonaniu tych czynności pole textowe grupujemy jako spite (musi miec unikalną nazwę {tutaj jest to czas. Przechodzimy w zakładke script i wpisujemy:
onFrame (1) {
data=new date(); [zmienna data]
godzina=data.gethours(); [zczytanie i podstawienie za zmienną godzina aktualnej godziny]
minuta=data.getminutes(); [zczytanie i podstawienie za zmienną minuta aktualnej minuty]
sekunda=data.getseconds(); [zczytanie i podstawienie za zmienną sekunda aktualnej sekundy]
if (minuta < 10) { [aby nie pojaiwała nam się minuta (i w dalszym przypadku sekunda) jednocyfrowa (tzn. "1" zamiast "01") jest instrukcja warunkowa]
minuta = "0" add minuta;
}
if (sekunda < 10) {
sekunda = "0" add sekunda;
}
zegark=godzina add ":" add minuta add ":" add sekunda; [podstawienie wartości do pola tekstowego za zmienną "nazwa_zmiennej_(variables{tutaj zegar})=zmienna_godzina "wyświetlany znak" add zmienna_minuta"wyświetlany_znak" .....; itd"]
}
onFrame (2) { {aby czas był aktualizowany an bierząco należy powrócić do klatki w której jest zczytywany aktualny czas]
gotoAndPlay(1);
}
Pozdrófka
Henio - Sob 26 Mar, 2005 18:46
to jest dobre
tAboon - Nie 24 Kwi, 2005 21:46
Rozwiązanie znajduje się rowniez tutaj w dziale Skrypty do programu SWiSH. uznaje tamat za zamknięty
|
|